Zes positieve signalen over de wereldeconomie

Het IMF had vooral slecht nieuws, afgelopen dagen tijdens de voorjaars vergadering. Je zou bijna vergeten dat er veel ook wél goedgaat.

IMF directeur Christine Lagarde (L) en Secretaris Generaal van de Verenigde Naties UN Ban Ki Moon (R) schudden elkaar de hand bij de voorjaarsvergadering van het IMF en de Wereldbank. Beeld epa
IMF directeur Christine Lagarde (L) en Secretaris Generaal van de Verenigde Naties UN Ban Ki Moon (R) schudden elkaar de hand bij de voorjaarsvergadering van het IMF en de Wereldbank.Beeld epa

Recessiekans eurozone neemt af

Tijdens de jaarvergadering in oktober schatte het IMF de kans op een recessie in de eurozone nog op 40 procent. Dat is nu verlaagd tot 25 procent. Minister Dijsselbloemvindt die schatting eigenlijk nog te hoog. Duidelijk is dat de eurozone niet alleen een probleemkind meer is. Hierdoor is volgens Dijsselbloem het Griekse probleem ook beter te managen. Voor een deel is de groei te danken aan de kwantitatieve verruiming van de ECB, waardoor de rente verder is gedaald en de euro goedkoper is geworden. Maar ook zonder valutakoerseffect is sprake van een herstel, zo zei president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank.

De groei is evenwichtiger

De verschillen in groei tussen de grote economische machtsblokken - de eurozone, de VS en China - nemen af. In de eurozone is de groei aangetrokken, terwijl die in de VS nu stabiliseert en in China afneemt. Dat leidt tot minder spanningen en het besef dat er internationaal moet worden samengewerkt.

Werkgelegenheid trekt aan

In veel landen daalt de werkloosheid, hoewel die met name in Zuid-Europa nog torenhoog is. Maar in de Verenigde Staten is de arbeidsmarkt al zo sterk dat nu serieus wordt gedacht aan een renteverhoging.

Daarnaast is de winstgevendheid van bedrijven heel goed. DNB-President Klaas Knot zei dat 'er hierdoor ook ruimte is voor koopkrachtverbetering'. Daardoor zou met name de vraag naar goederen en diensten kunnen aantrekken. Dat zou de investeringen weer kunnen doen aantrekken.

Rentes zijn lager of zelfs negatief

Een lagere rente is niet voor iedereen prettig, maar het speelt wel de overheden in de kaart die bijna allemaal enorme schulden hebben. Landen als Italië, Spanje en Portugal kunnen relatief goedkoop terecht op de kapitaalmarkt.

Sommige landen 'ontvangen' zelfs rente op hun schuld. Nederland, waar de gemiddelde looptijd van de uitstaande staatsobligaties zeven jaar is, zou bij een totale herfinanciering ook geld op de uitstaande schuld toe krijgen. Dijsselbloem is op dit moment bezig de gemiddelde looptijd van de staatsschuld te verlengen, waardoor langer van de extreem lage rente kan worden geprofiteerd.

Olieprijs is fors gedaald

Ook de lagere olieprijs is voor sommige landen (Nigeria, Rusland, Venezuela) slecht nieuws. Maar de meeste landen, ook in de Derde Wereld, importeren brandstoffen. De economie van die importerende landen is gebaat bij goedkopere olie en kan extra groei genereren. Daarnaast kan worden bespaard op de subsidies die in veel landen nog altijd voor brandstof gelden. De Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds willen dit aangrijpen om een einde te maken aan die subsidies.

Valutaoorlog is gaan liggen

Landen beschuldigen elkaar niet langer van valutamanipulatie of proberen via gekunstelde manieren hun export te bevorderen. Zelfs China staat niet langer in het beklaagdenbankje. Weliswaar heeft een deel van het Amerikaanse congres moeite met de hoge koers van de dollar, maar de monetaire autoriteiten vinden het 'een nieuw normaal' dat wordt gerechtvaardigd door de kracht van de Amerikaanse economie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden