Nieuws

Zes op de tien coronawerklozen binnen een half jaar weer aan het werk

Ruim 60 procent van de mensen die vorig jaar tussen maart en oktober hun baan verloren, heeft binnen een half jaar weer werk gevonden. Dat blijkt uit een rapport van de uitkeringsinstantie UWV.

Simoon Hermus
Een werkzoekende in gesprek bij een loket van het UWV. Beeld Bart Maat / Hollandse Hoogte /  ANP XTRA
Een werkzoekende in gesprek bij een loket van het UWV.Beeld Bart Maat / Hollandse Hoogte / ANP XTRA

Ook in sectoren die hard werden geraakt, zoals de horeca en de culturele branche, gingen na een half jaar ongeveer zes op de tien werklozen weer aan de slag – en overwegend binnen hun eigen sector. Voor de mensen die tijdens latere lockdowns (opnieuw) werkloos raakten, zijn de gevolgen nog niet bekend.

Grote uitzonderingen zijn de reis- en luchtvaartbranche. Van de mensen die daarin hun baan verloren vond ongeveer de helft na een half jaar werk, maar in 90 procent van de gevallen was dat in een andere sector. Zo’n 20 procent kwam aan het werk als uitzendkracht.

Het aantal banen in de uitzendbranche groeit naar verwachting dit jaar al met 2,4 procent, terwijl het totale aantal banen nog met 0,1 procent afneemt. Dit komt volgens Menno de Vries, een van de opstellers van het UWV-rapport, doordat werkgevers na een crisis vaak eerst flexwerkers aannemen. ‘Als de ondernemers meer vertrouwen hebben, nemen ze weer vaste krachten aan.’ In 2022 zal het totale aantal banen vermoedelijk met 1,3 procent toenemen.

Zelfstandigen

Het aantal zelfstandig werkenden is vorig jaar met 55.000 toegenomen, mogelijk doordat mensen die hun baan verloren zzp’er zijn geworden. Wel zijn zelfstandigen minder uren gaan werken.

Bij de schoonmakers vielen grote klappen. Door steunmaatregelen bleef het banenverlies in 2020 nog beperkt, maar naar verwachting verdwijnen er dit jaar 12.000 functies in de schoonmaak- en hovenierssector. Dit is een afname van 3,3 procent, de grootste daling van alle sectoren. ‘Het is ongelukkig dat de schoonmakers en hoveniers in één sector vallen, want de hoveniers deden het juist goed’, zegt De Vries. ‘Dat vertekent het beeld. Zolang in veel bedrijven thuiswerken de norm blijft, zal het aantal banen niet echt toenemen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden