Zelfstandige krijgt sneller een hypotheek

Het wordt voor zzp'ers makkelijker om een huis te kopen. Banken eisen nu vaak dat een zelfstandige minimaal drie jaar aan het ondernemen moet zijn, maar vanaf volgende maand kunnen zzp'ers al na een jaar een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluiten.

Nanda Troost
Drie jaar werkervaring blijft nodig om te kunnen beoordelen of een zzp'er een 'bestendig inkomen' heeft. Beeld ANP
Drie jaar werkervaring blijft nodig om te kunnen beoordelen of een zzp'er een 'bestendig inkomen' heeft.Beeld ANP

Voorwaarde blijft wel dat een kleine zelfstandige minimaal drie jaar achter elkaar aan het werk is geweest. De aanpassing van de regels biedt bijvoorbeeld kansen voor vaste werknemers die als zelfstandige verder willen.

Volgens het waarborgfonds WEW kunnen zzp'ers vanaf 1 december terecht bij een aantal kleinere hypotheekverstrekkers voor een hypotheek met NHG: SNS, Delta Lloyd, BLG Wonen, Aegon Hypotheken en RegioBank. Later volgen Woonfonds en NIBC Direct.

Drie jaar werkervaring blijft nodig om te kunnen beoordelen of een zzp'er een 'bestendig inkomen' heeft, zegt Dylan Dresens van het Waarborgfonds Eigen Woning (WEW), dat verantwoordelijk is voor de uitvoering en het beleid van de NHG. Starters op de arbeidsmarkt met slechts één jaar zzp-schap achter de rug hebben nog te weinig laten zien, stelt hij, omdat de ervaring leert dat in het eerste jaar meer zzp'ers stoppen dan erna. Dat is anders bij ex-werknemers die bijvoorbeeld zzp'er worden in hun oude branche.

Het aantal zzp'ers ligt inmiddels boven de miljoen. Ze zijn daarmee een aantrekkelijke doelgroep voor de bancaire sector. Kleine zelfstandigen kunnen ook nu een hypotheek krijgen, maar ze moeten vaak aan extra eisen voldoen, zegt Jill Aalders van De Hypotheker.

Met een NHG-hypotheek kan een huis worden gekocht tot 231.132 euro, vanaf 1 januari wordt dat 245 duizend euro. Een NHG-hypotheek heeft als voordeel dat een koper die werkloos of arbeidsongeschikt wordt bij de verkoop van het huis niet met een restschuld blijft zitten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden