Update

'Zelfstandige haven Amsterdam slagvaardiger'

Het Amsterdamse havenbedrijf kan na de verzelfstandiging slagvaardiger handelen en de economische bedrijvigheid beter aanjagen. Daardoor heeft de haven meer waarde voor de stad en de regio, zo verwachten het bedrijf en de gemeente.

Luchtfoto van de Amerikahaven in de Amsterdamse haven. Beeld anp

Donderdagmiddag ondertekenen het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat, de gemeente en het havenbedrijf de verzelfstandiging, die per 1 april ingaat. De haven was tot nu toe onderdeel van de gemeente Amsterdam.

Namens het ministerie was minister Melanie Schultz van Haegen aanwezig. Ze benadrukte dat door verzelfstandiging de haven ook beter gaat samenwerken. 'Die samenwerking is noodzakelijk om de concurrentieslag met andere Europese havens aan te blijven gaan.'

De Nederlandse havens staan er ondanks de economische crisis volgens haar goed voor. 'Het is wel essentieel dat we de concurrentie steeds een paar stappen voor blijven. En daarom investeren we veel in deze regio. Denk aan de nieuwe grote zeesluis.'

In november besloot de gemeenteraad dat het bedrijf op eigen kracht verder gaat. Aanvankelijk blijft de gemeente voor 100 procent aandeelhouder. Over 3 jaar kunnen ook andere overheidspartijen een belang nemen, zoals omliggende plaatsen of de provincie Noord-Holland.

Na Rotterdam, Antwerpen en Hamburg is Amsterdam de vierde haven van Europa. In totaal werken zo'n 55.000 mensen in de hoofdstedelijke havenregio. Vorig jaar steeg de overslag in Amsterdam tot een recordniveau van ruim 77 miljoen ton. Voor het hele gebied rondom het Noordzeekanaal, inclusief de havens van IJmuiden, Beverwijk en Zaanstad, bedroeg de overslag in 2012 ongeveer 95 miljoen ton. Het streven is in 2025 te groeien naar 125 miljoen ton, zei een woordvoerster van het havenbedrijf.

Locoburgemeester Carolien Gehrels sprak van een historische dag. 'We gooien de trossen van de haven los, duwen hem af en springen als 100 procent-aandeelhouder aan boord om koers te zetten naar een betere haven.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden