Zelfs zonder dertiende maand helemaal niet slecht af

Nina, advertentieverkoper, verdient 1.350 euro netto (20 uur)

Wil je een hoger salaris? Dan moet je onderhandelen.Beeld anp

Dilemma

De 37-jarige Nina werkt als freelancer voor een uitgever, en probeert geld binnen te halen met het verkopen van advertenties. Dat gaat haar goed af en het werken vanuit huis bevalt. Omdat ze zelfstandige is heeft ze geen recht op een pensioenbijdrage, vakantiedagen of een dertiende maand. Dat maakte haar niet veel uit, totdat ze dit jaar plotseling genoegen moest nemen met een lager tarief. In plaats van de ruim 1.500 euro netto bij een 20-urige werkweek, krijgt ze nu nog 1.350 euro netto. Een verlaging waar Nina vanzelfsprekend niet blij mee is. Binnenkort gaat ze met haar opdrachtgever om tafel. Welk tarief kan ze als freelance acquisiteur hanteren?

Advies

Voor zelfstandig ondernemers is het lastig te zeggen wat een reële beloning is. Er geldt namelijk geen cao en per opdrachtgever gelden er weer andere tarieven en regels. 'Je zou bijna kunnen zeggen: het is net 'wat de gek er voor geeft', zegt Marieke Visser van adviesbureau Berenschot.

Enige vergelijkingsmateriaal is dus een medewerker met vergelijkbare werkzaamheden in loondienst. 'De producten die jij verkoopt zijn van een beperkte complexiteit', zegt Visser. 'Ik verwacht dat je in loondienst zou uitkomen op een salaris van ongeveer 1.500 tot 1.900 euro netto per maand bij een 40-urige werkweek.' Nina verdient bij een 40-urige werkweek 2.700 euro netto, en is al met al dus helemaal niet zo slecht af. Zelfs niet als ze geen pensioenbijdrage of dertiende maand krijgt.

Wil Nina toch een hoger salaris? Dan kan ze in de aankomende salarisonderhandelingen misschien een staffel afspreken, zoals bij veel freelance werkzaamheden gebeurt. 'Dus als jij bijvoorbeeld 90 duizend euro aan advertenties verkoopt, krijg je zoveel euro bonus, en bij 95 duizend euro zoveel euro', zegt Jacco van den Berg van het gelijknamige trainingsbureau.

'Voor jou een financiële prikkel om nog meer dan nu je best te gaan doen. Voor de organisatie kan dit ook een goed verdienmodel zijn.' Bovendien houdt een organisatie zo een beetje zicht op wat een freelancer aan inkomsten binnenhaalt.

Dat geldt alleen als Nina echt freelancer is. Heeft ze wel meerdere opdrachtgevers? Kan ze haar opdrachten ook door een ander laten uitvoeren als ze ziek is? 'De arbeidsomstandigheden komen wat vreemd op mij over', zegt ook Peter Bloemendaal van CNV Dienstenbond. 'De vraagsteller omschrijft zichzelf als 'freelance', zegt dat ze het loon netto krijgt, maar lijkt gewoon in loondienst te werken. De constructie is mij dus niet helemaal duidelijk.' Tijd om die arbeidsomstandigheden in het aankomende gesprek ook eens aan te kaarten. En op zoek te gaan naar andere opdrachtgevers om zo minder kwetsbaar te worden voor het wisselende tarief. Als Nina echt freelancer is tenminste.

Het uitgebreide advies lezen of weten hoe het er met uw salaris voor staat?intermediair.nl/verdienikwelgenoeg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden