Reportage

Zelfs in Rotterdam knalt de nieuwbouw weer

De opleving van de woningmarkt is nu ook buiten de populairste steden als Utrecht, Den Bosch en Amsterdam merkbaar. Op het modderige bouwterrein van Nieuw Crooswijk in Rotterdam hebben huizenkopers er alle vertrouwen in.

De eerste paal gaat de grond in van Huis van Verlangen, een nieuwbouwproject van 46 woningen in Nieuw CrooswijkBeeld Jiri Buller / de Volkskrant

Over wonen in het Huis van Verlangen in Rotterdam konden Birgit Naudts (36) en haar man Tibbe van Leeuwen (41) een paar jaar geleden alleen maar dromen. Intekenen op een van de 46 nieuw te bouwen huizen in Nieuw Crooswijk was voor hen niet 'haalbaar' tijdens de crisis. De hypotheekrente was te hoog en zelfs in Rotterdam centrum, waar ze nu nog wonen, kregen ze hun huidige huis amper verkocht.

Vandaag kijkt het stel glunderend toe hoe met een vuurwerkknal een symbolische houten paal in de braakliggende grond wordt geslagen door een aantal kinderen, nieuwe bewoners en de Rotterdamse wethouder Wonen Ronald Schneider (Leefbaar Rotterdam). Want de Rotterdamse huizenmarkt zit weer een in een 'positieve schwung', zegt Schneider. Afgelopen derde kwartaal werden in zijn stad bijna 50 procent meer woningen verkocht dan het jaar daarvoor.

Het economisch herstel is op veel plekken zichtbaar. Bij winkels, bij de nieuwbouw en vooral bij uitzendbureaus. Kijk maar naar de koopwoede op de ‘sample sale’,de vrolijke gezichten op de bouwplaats en de kerstcadeaus van de intercedent.

Het modderige bouwterrein van Nieuw Crooswijk is opgeleukt met vuurkorven en kerstverlichting. In een partytent, compleet met kerstboom en catering - erwtensoep, gluhwein, oliebollen, champagne - schudden zo'n veertig de toekomstige bewoners elkaar de hand. Op hun borst prijkt een kaartje met hun naam en kavelnummer. Al is een naamplaatje voor veel aanwezigen overbodig. Een groot deel van de jonge ouders - bijna iedereen heeft kinderen - kent elkaar al van het bouwtraject of uit de stad. Ook Naudts en Van Leeuwen zijn al bij diverse stellen uitgenodigd voor als de huizen staan. Hun dochter Bibian (4) speelt met een meisje dat ze kent van de opvang.

De feestelijke paalslag in Nieuw Crooswijk staat symbool voor de hele Nederlandse woningmarkt. Dit jaar worden naar verwachting de meeste nieuwbouwwoningen verkocht sinds 2008: 30 duizend, blijkt uit de monitor koopwoningmarkt van de TU Delft en een schatting van de betrokken hoogleraar Wonen Peter Boelhouwer.

Beeld Vkgraph

Ook de prijs van bestaande koopwoningen steeg het afgelopen jaar harder dan de zeven jaar daarvoor. Een koopwoning was in november dit jaar bijna 4 procent duurder dan in november 2014, becijferde het CBS. Een unicum sinds de crisis op de woningmarkt, die landelijk gezien nu echt voorbij is.

Op de vertrouwensmarkt die de woningmarkt is, durven mensen weer te besteden, zegt Roeland Kimman, woordvoerder van de makelaarsvereniging (NVM). De grote katalysator is volgens hem de historisch lage hypotheekrente en een algemeen aantrekkende economie.

Koper is koning

Kartrekkers van de woningmarkt zijn populaire steden zoals Utrecht, Den Bosch en koploper Amsterdam, waar het laatste jaar binnen de ring bijna niets meer werd verkocht onder de vraagprijs. 'Als een steen in de vijver' trekt de markt eerst aan in populaire stedelijke gebieden, zegt Boelhouwer van de TU Delft. 'Vervolgens kringelt het uit naar randgemeenten, in het Amsterdamse geval van Amsterdam-Zuid, naar Amstelveen en Haarlem.'

De woningmarkt van Rotterdam kwam stukken trager op gang dan die in de andere grote steden, maar leeft nu op door de wat achtergebleven prijzen. Dogan Turker (31) en Jeroen van Zundert (38) verkozen om die reden Rotterdam boven Breda. 'Hier krijgen we beduidend meer ruimte voor onze euro's'.

Waar de huizenmarkt voor de crisis gedomineerd werd door verkopers, zwaaien nu kopers de scepter. Het dwingt makelaars en projectontwikkelaars creatiever om te springen met hun aanbod. 'Consumentgericht bouwen', heet dat, waarbij potentiële kopers worden gelokt met meer keuzemogelijkheden. Ook bij het Rotterdamse Huis van Verlangen konden de nieuwe bewoners kiezen voor een kavel, een architect, het aantal kamers en de grootte van hun tuin.

In Rotterdam komt daar bij dat de gemeente sinds 2008 erg haar best doet jonge gezinnen terug te lokken naar de stad. Voorheen bestond ruim 80 procent van het woningaanbod uit sociale huurwoningen. Daardoor trokken veel gezinnen met kinderen weg naar buurtgemeenten en verpauperde de stad. Wethouder Schneider krijgt een 'warm gevoel' nu hij bij het Huis van Verlangen weer mensen van buiten de stad mag verwelkomen.

Jason Zondag en zijn partner Charissa de Koning bijvoorbeeld. Beiden zijn werkzaam bij de gemeente Rotterdam en vertrokken een aantal jaar geleden naar Krimpen aan den IJssel 'om ruimer te gaan wonen'. In een impuls hebben zij zich nu ingetekend op een woning in Nieuw Crooswijk. 'Ons oude huis staat nog te koop. Een paar jaar geleden zouden wij daar niet over denken. Maar nu de markt weer aantrekt, gokken we erop dat het in het voorjaar is verkocht.'

Nieuw! Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden