Eetwijzer Amandelbakmeel

Zelfrijzend amandelbakmeel is prima, maar niet voor het milieu

Naast gewoon meel heb je ook amandel(bak)meel. Wat is dat eigenlijk?

amandelmeel voor economie Beeld .

Meel van amandelen?

Het is geen écht meel. Bloem en meel zijn fijngemalen graankorrels. Amandelmeel bestaat uit fijngemalen amandelen. Het is veel duurder.

Kun je het als gewoon meel gebruiken?

Niet direct. Amandelmeel bevat geen gluten (elastische eiwitten), waardoor je er geen brood van kunt bakken. Gebak van amandelmeel is minder luchtig. Bovendien bevat amandelmeel zo’n 54 procent vet, tegen pakweg 1,4 procent vet in tarwemeel. Daardoor zitten er in 100 gram amandelmeel wel 575 kilocalorieën, nog meer dan in melkchocolade.

Waarom zou je het dan kopen?

Veel mensen denken dat ze ziek worden van gluten. Nu is glutenintolerantie (coeliakie) inderdaad een ernstige aandoening. Of je echt glutenintolerant bent, kan alleen door een arts worden vastgesteld. Coeliakie komt bij relatief weinig Nederlanders voor: zo’n 1 procent (ca. 170.000 mensen) van de bevolking. Toch denken veel meer mensen dat gluten slecht voor ze zijn en kopen daarom producten als glutenvrij brood of amandelbakmeel.

Dus voor gezonde mensen is amandelmeel helemaal niet zo goed?

Naast veel vet zitten er ook veel eiwitten (20 procent) in amandelmeel en net zoveel vezels (11 procent) als in volkorenmeel. Het vet is bovendien gezond, onverzadigd vet. Dus als je niet op je lijn hoeft te letten, is af en toe amandelmeel prima. Ook omdat het een lekkere, notige smaak aan gebak geeft.

Maar amandelmeel rijst dus niet zo gemakkelijk?

Klopt. Met gist lukt het niet, maar rijsmiddelen als baksoda (E 500, natriumbicarbonaat, zuiveringszout) of bakpoeder (waarin baksoda zit verwerkt) werken wel. Die zitten ook in zelfrijzend (amandel)bakmeel. Baksoda werkt beter met een zuur. Amandelcake met karnemelk in plaats van melk is luchtiger.

Waarom zit er in zelfrijzend amandelbakmeel naast amandelmeel ook nog lupinemeel en rijstebloem?

Het is een beetje vreemd dat ze het dan nog ‘amandelbakmeel’ noemen, maar op zich zijn lupinemeel en rijstebloem geen slechte toevoegingen. Ze hebben een neutrale smaak, zijn ook glutenvrij en maken het baksel een stuk luchtiger en minder calorierijk, doordat ze veel minder vet zijn dan amandelmeel.

Is amandelmeel beter voor het milieu dan tarwemeel?

Zeker niet. Voor noten is veel meer land nodig dan voor tarwe. Amandelen zijn bovendien de minst duurzame noten, omdat de opbrengst laag is en ze héél veel water en bestrijdingsmiddelen nodig hebben.

Prijs: Koopmans zelfrijzend amandelbakmeel 200 g – € 3,85

Oordeel: ★★☆☆☆

Verkrijgbaar: natuurwinkels, supermarkten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.