Zelden is een bedrijf zo door het oog van de naald gekropen en daar zo gezond weer uitgekomen

Peter de Waard
Winnaar van de week: Ton Hillen Heijmans Beeld ANP
Winnaar van de week: Ton Hillen HeijmansBeeld ANP

Winnaar - Ton Hillen Heijmans

Dooddoeners zijn wereldprestaties

Een jaar geleden was het kommer en kwel bij bouwbedrijf Heijmans en dreigde zelfs een bankroet. Maar sinds Ton Hillen in december als nieuwe opperbaas is aangetreden, lijken alle problemen met infrastructurele werken als sneeuw voor zon te verdwijnen. De koers van het aandeel is al weer gestegen boven de 10 euro, terwijl die een jaar geleden nog onder de 5 euro stond.

De aanleg van de N23 West-Frisiaweg in Noord-Holland verloopt nu volgens plan. Het project Drachtsterweg in Leeuwarden is in de eindfase. De ruzie rond de Wilhelminasluis in Zaandam is beslecht in een tussenvonnis door de rechtbank en de voorziening van 8 miljoen euro lijkt toereikend.

Heijmans is van een brokkenpiloot bijna weer een gewoon bedrijf geworden. Ton Hillen onderscheidde zich deze week in het kwartaalbericht niet van andere bestuursvoorzitters die roepen dat 'de positieve lijn wordt doorgetrokken en de onderdelen presteren conform de verwachting'.

Bij ieder ander bedrijf zouden beleggers de schouders ophalen over dergelijke dooddoeners. Maar voor Heijmans is het een prestatie van wereldformaat. De kredietfaciliteit die Heijmans had bij de banken, kan zelfs weer naar normale proporties worden teruggebracht. Zelden is een bedrijf zo door het oog van de naald gekropen en daar zo gezond weer uitgekomen.

Ton Hillen Heijmans

Dooddoeners zijn wereldprestaties

Ralph Sonnenberg Hunter Douglas

Gestegen vermogen is eigenlijk al gedaald

Verliezer - Ralph Sonnenberg Hunter Douglas

Gestegen vermogen is eigenlijk al gedaald

Ralph Sonnenberg maakte deze week zijn comeback in de Quote 500. Zijn vermogen zou met 35 procent zijn gestegen tot 2,7 miljard, waardoor de 82-jarige topman van Luxaflex-fabrikant Hunter Douglas meteen op nummer 4 belandde. In zijn optrekje - een kasteel in het Zwitserse Neuhabsberg zou hij er ontstemd naar hebben gekeken.

Want zijn rijkdom was bij de publicatie van het blad fiks lager. De waarde van de aandelen Hunter Douglas zijn sinds juni al flink gedaald en kelderde deze week na tegenvallende kwartaalcijfers nog verder. Vrijdag werd er 64 euro voor betaald tegen 84 euro in juni.

Verliezer van de week: Ralph Sonnenberg Hunter Douglas Beeld Volkskrant Fotoredactie
Verliezer van de week: Ralph Sonnenberg Hunter DouglasBeeld Volkskrant Fotoredactie

De lichtgewicht aluminium zonweringen hebben de tand des tijds goed doorstaan. Hunter Douglas werd door de vader van Sonnenberg in 1919 opgericht. Maar in het derde kwartaal daalde de winst met 10 miljoen euro tot net geen 40 miljoen euro.

Dat moet Sonnenberg, die al sinds 1971 de scepter zwaait, pijn doen. Hij heeft altijd geroepen zijn 80 procent van de aandelen in het bedrijf vooral als een goede belegging te zien. Voor de rest wilde hij geen pottenkijkers. Toen Quote hem wipte uit de lijst omdat hij niet in Nederland woonde, slaakte hij een zucht van verlichting. Nu is hij terug in de schijnwerpers met een gestegen vermogen, terwijl dat eigenlijk is gedaald. Geen beste beurt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden