Zeker 425 banen weg bij De Telegraaf

Bij de Telegraaf Media Groep (TMG) verdwijnen tenminste 425 van de ruim 3500 banen. Gedwongen ontslagen zijn daarbij onvermijdelijk.

Bij de Telegraaf Media Groep (TMG) verdwijnen tenminste 425 van de ruim 3500 banen. Gedwongen ontslagen zijn daarbij onvermijdelijk. Dat heeft de uitgever van onder meer De Telegraaf, Spits en Privé vrijdagochtend bekendgemaakt. Wat de TMG-top betreft moet ook de grootste krant van Nederland inkrimpen - enkele tientallen van de ongeveer 280 banen op de redactie van De Telegraaf zouden moeten worden geschrapt.

De redactieraad van De Telegraaf heeft al laten weten geen bezuinigingen op 'het vlaggenschip' van het bedrijf te zullen accepteren. 'Genoeg is genoeg', schrijft de raad in een interne brief aan de top van het bedrijf. Volgens de redactieraad wordt de krant al met relatief heel weinig mensen gemaakt en zullen verdere bezuinigen de kwaliteit van de krant aantasten, en dus lezers en adverteerders kosten. De hoofdredactie van De Telegraaf heeft de redactie inmiddels laten weten tijdens de komende bezuinigingsronde niet te snijden in journalistieke banen. Er zou met de top van het bedrijf een afspraak zijn over minimaal 270 volledige arbeidsplaatsen voor de krant.

Maar volgens TMG-topman Ad Swartjes wordt bij de komende ingreep ook naar De Telegraaf gekeken. Hij wilde tijdens de persconferentie niet zeggen waar de banen in het bedrijf precies verloren gaan, en hoeveel journalistieke arbeidsplaatsen daarbij in het geding zijn. 'Er ligt nu een blauwdruk en we gaan de komende tijd met iedereen in overleg over de uitvoering daarvan.' Volgens TMG zijn de ontslagen nodig om de winstgevendheid op peil te houden. Swartjes wees op de slechte economische omstandigheden, waardoor de kosten snel oplopen en de advertentie-inkomsten teruglopen. 'Banen schrappen is niet onze hobby. Vroeger had je hier een werk- en inkomensgarantie. Maar het is een hele gure economische tegenwind zoals we die jarenlang niet gehad hebben, en het lijkt nog elke dag erger te worden.'

De journalistenbond NVJ begrijpt de ontslagen echter niet en noemt de ingreep bij TMG 'een raar en slecht signaal'. 'Het is een prima bedrijf met een grote verdiencapaciteit, en TMG draait ook helemaal niet slecht. Dan komt zo'n harde ingreep paniekerig over', zegt NVJ-bestuurder Bianca Rootsaert. 'Tenzij ze natuurlijk in allerlei managementlagen gaan snijden. Maar er is geen enkele reden de redacties aan te pakken. De Telegraaf is een instituut, daar kun je als lezer en adverteerder niet omheen.' Rootsaert is bang dat TMG in de bezuinigingsdrift te diep in de producten snijdt, wat op de langere termijn schadelijke gevolgen zal hebben.

TMG boekt verder 185 miljoen euro af op het belang in het Duitse tv-bedrijf ProSiebenSat1. De uitgever moest de aandelen in dat bedrijf onlangs voor een veel hoger bedrag kopen dan ze nog waard waren, vanwege een oude afspraak met de opkoopfondsen KKR en Permira. Dat levert het bedrijf over de eerste helft van 2008 een nettoverlies op van 175,5 miljoen euro.

De omzet van TMG daalde in de eerste helft van dit jaar met 5 miljoen euro tot 360 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat daalde, exclusief bijzondere posten, van 32 naar 26 miljoen euro. TMG gaf twee weken geleden al een winstwaarschuwing: door de slechte economie zouden de financiële doelen dit jaar niet worden gehaald. Activiteiten die niet of onvoldoende renderen zullen blijvend worden afgestoten, laat TMG verder weten. De maatregelen moeten de kosten met 40 tot 50 miljoen euro per jaar verlagen. Topman Swartjes liet weten dat tijdschriftentak van het bedrijf niet in zijn geheel te koop staat. 'We gaan kritischer dan ooit het hele bedrijf door met een vergrootglas op zoek naar alle activiteiten die te weinig renderen, en waar geen verbetering verwacht kan worden.'

Swartjes gaf verder aan dat TMG ook op zoek blijft naar overnames, met name om de afhankelijkheid van de conjunctuurgevoelige kranten en bladen verder te verminderen. TMG blijkt in april al GeenStijl in zijn geheel overgenomen te hebben. Tot nu toe was het weblog voor 40 procent in handen van TMG.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden