Zege WHO met verdrag tegen roken

Het anti-rookverdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de VN is woensdag unaniem aangenomen door de 192 lidstaten. Strenge maatregelen tegen de tabaksindustrie, zoals beperking van reclame en hogere accijnzen, moeten het roken wereldwijd terugdringen....

ReutersAP en AFP

De bekrachtiging van het verdrag is een triomf voor de vertrekkende WHO-directeur Gro Harlem Brundtland. Ze zei woensdag: 'Vandaag treden wij op om de levens van miljarden mensen te redden en de gezondheid van de komende generaties te beschermen. Dit is een historisch moment.'

De WHO heeft becijferd dat het aantal tabaksdoden per jaar in 2020 zal zijn verdubbeld als er geen drastische maatregelen worden genomen. De meeste doden door roken van tabak, 70 procent, vallen in de Derde Wereld. Jonge vrouwen zijn de snelst groeiende slachtoffergroep.

Het verdrag kwam in maart af. Daaraan waren drie jaren van soms heftige discussie voorafgegaan. De internationale tabaksindustrie verzette zich fel tegen de voorgenomen maatregelen en aanvankelijk voelden landen met een belangrijke tabaksindustrie, waaronder de Verenigde Staten en Duitsland, weinig voor een wereldwijd verdrag.

De ondertekenaars verplichten zich een reeks maatregelen tegen het roken en de tabaksindustrie te nemen. Zo moet binnen drie jaar een derde van het oppervlak van elk pakje sigaretten bedekt zijn met duidelijke waarschuwingen, waaronder foto's van door nicotine aangetaste longen. Binnen vijf jaar moet de reclame voor tabaksproducten worden verboden, als de grondwet van betrokken dat toelaat. Sigarettenmerken mogen niet meer als sponsor optreden. De verkoop van tabak aan minderjarigen moet verboden worden, sigarettenautomaten moeten voor hen op slot.

De staten moeten wetten aannemen die de tabaksindustrie verantwoordelijk stelt voor de gezondheid van gebruikers van hun producten, die via de rechtbank schadeclaims moeten kunnen indienen als zij ziek worden van het roken. De WHO wil ook de tabakssmokkel beter aanpakken.

De antirooklobby juicht het verdrag toe, maar moest gisteren ook een tegenvaller incasseren. Het hof van beroep in de Amerikaanse staat Florida wees een claim van 145 miljard dollar tegen de grote tabaksproducenten in de Verenigde Staten af.

De rechters oordeelden dat de betreffende procesgang tegen de wetten van Florida is ingegaan. 'Het lot van een hele industrietak en van bijna een miljoen mensen mag niet worden bepaald door een oneerlijke gang van zaken', aldus het hof.

Een rechtbankjury kende in juli 2000 de miljardenclaim tegen vijf sigarettenfabrikanten toe. De vijf werden verantwoordelijk geacht voor de ziekte van ongeveer 500 duizend rokers in Florida.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden