ColumnPeter de Waard

Zeg maar dag tegen het decimale systeem en het pond sterling zoals we hem kennen

null Beeld
Peter de Waard

Een van de grootste piassen in het circus van Boris Johnson is de politicus Jacob Rees-Mogg, een heerschap dat graag in de victoriaanse tijd vertoeft en er prat op gaat nog nooit een luier (‘daar zijn nanny’s voor’) te hebben verschoond terwijl hij zes kinderen heeft.

Rees-Mogg werd door Johnson vorige week aangesteld als Leader in de House of Commons, hetgeen betekent dat hij als kabinetslid de zaken in het Lagerhuis moet regelen. Meteen na zijn benoeming vaardigde hij een aantal etiquetteregels uit, zoals het achterwege laten van allerlei politieke clichés: ‘I am pleased to learn’ (ik ben blij te vernemen), ‘I understand your concerns’ (ik begrijp uw zorg), ongoing (lopend), very (zeer) en hopefully (hoopvol).

En ook wil hij dat de Lagerhuisleden de oude imperiale maten weer gebruiken in alle correspondentie.

Voor lengtematen mag niet meer worden gesproken over kilometers, meters en centimeters, maar moet worden teruggevallen op het archaïsche systeem van mijlen (1.609 meter), furlongs (201 meter), yards (0,91 meter) en feet (30,4 centimeter).

De door Brussel opgelegde gewichtsmaten kilo’s en grammen gaan ook op de schop. Er moet weer worden gewogen in short (907 kilo) en long tons (1.016 kilo), stones (6,35 kilo), pounds (0,454 kilo) en ounces (28,35 gram).

De volgende stap in de verdere isolatie van het groene en plezierige land is dat ook het valutastelsel teruggaat naar de periode voor het EU-lidmaatschap. Het decimale stelsel dat in 1971 werd ingevoerd, zal wel een keer worden afgeschaft als het aan mensen als Jacob Rees-Mogg ligt. Eén pond sterling zal geen honderd pence meer waard zijn, maar zoals in de jaren zestig twintig shilling van 12 pence elk, samen liefst 240 pence. Immigranten zullen met al dat rekenwerk misschien op voorhand terugschrikken nog langer in het Verenigd Koninkrijk te vertoeven.

Het zou ook een ander voordeel hebben. De dalende koers van het pond sterling kan worden verdoezeld. ING verwacht een meltdown van het pond sterling als de vrees voor een No Deal-Brexit uitkomt. Ook in andere scenario’s (nieuwe verkiezingen, een machtovername van Labour) denkt de bank dat het pond keldert. Valuta-analist Bas Hordijk van Monex voorspelt dat het pond dan daalt naar 1,05 euro.

Wat ook van de vorige weifelende premier Theresa May kan worden gezegd, onder haar was het pond sterling een baken van stabiliteit. Sinds zij in 2016 premier werd, schommelde de waarde tussen de 1,10 en 1,15 euro met enkele kortstondige uitschieters. Ook nu is het pond ruim 1,10 euro waard. Het talmen van May deed de koers geen kwaad. Als nog jaren wordt doorgemodderd hoeft dat niet ten koste te gaan van de waarde van het pond sterling.

Maar dat zal Jacob Rees-Mogg niets uitmaken. Die wil terug naar de tijd van de kostuumdrama’s toen Groot-Brittannië dacht alleen over de golven te regeren.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden