'Zeer zieke moet eerder in WAO'

Minister De Geus van Sociale Zaken gaat bekijken of zieke werknemers van wie bij de eerste keuring komt vast te staan dat zij nooit meer kunnen werken, eerder in de WAO kunnen komen dan na twee ziektejaren....

De Geus zegde dat maandag toe tijdens het Kamerdebat over de nieuwe verplichting voor werkgevers om vanaf 1 januari 2004 in het tweede ziektejaar 70 procent van het loon door te betalen.

De PvdA had de flexibele keuring voor de zeer zieke werknemers nu reeds in de wet willen opnemen. Zij hoeven dan niet aan herkeuringen blootgesteld te worden. De Geus en de coalitiefracties VVD en D66, voelen daar niets voor. 'Dan creëren we een gat. Iemand heeft dan geen recht meer op ziekengeld, maar we weten ook niet of hij recht heeft op WAO. De nieuwe criteria zijn er immers nog niet', aldus de Geus. Die komen medio 2004.

De Geus tekende aan dat het wat hem betreft slechts om een 'zeer kleine, afgebakende groep' kan gaan en dat de kans op zo'n eerder WAO-recht zeer klein zal zijn. Voorbeelden aangedragen voor de VVD en PvdA, pareerde hij. 'Iemand die in coma is geraakt, kan daar ook weer uitkomen', aldus De Geus. 'Ook ken ik iemand met een dwarsleasie die nu een hele leuke baan bij de politie heeft.'

De flexibele keuring bleek het enige punt waarop De Geus bereid was de Kamer enigzins tegemoet te komen. De onvrede bij CDA, VVD en D66 over het feit dat hij in het najaarsakkoord het verbod in het tweede ziektejaar meer dan 70 procent loon te betalen niet heeft afgedwongen, liet hij voor wat het was. De coalitiefracties zijn bang dat vakbonden hogere ziektegelden zullen afdwingen. Daarmee zou de prikkel om weer aan het werk te gaan worden afgezwakt.

Dat in individuele gevallen door werkgevers bij ziekte wel meer dan 70 procent van het loon wordt doorbetaald, kan hij niet voorkomen, zo hield De Geus de Kamer voor. Evenmin dat werknemers zich wellicht tegen de inkomensderving zullen gaan verzekeren. De suggestie van de VVD om CAO's waarin een hogere uitkering wordt afgesproken niet algemeen verbindend te verklaren, wees de minister af.

De PvdA stelde voor om de initiatieven van een bedrijf om iemand weer aan het werk te krijgen (reïntegratie) tussentijd door uitkeringsinstantie UWV te laten beoordelen. Maar daarin ziet De Geus geen heil. De minister vreest dat zo'n tussentijdse beoordeling tot gevolg heeft dat de werkgever wacht totdat hij berispt wordt. 'Het werkt passief gedrag in de hand', aldus De Geus maandag in de Kamer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden