Zeer goede jaarcijfers voor ASML

VELDHOVEN - Chipmachinefabrikant ASML heeft de hooggespannen verwachtingen van analisten vorig jaar overtroffen. Dat bleek woensdag bij de publicatie van de vierdekwartaal- en jaarcijfers.

ANP

De omzet bereikte vorig jaar een recordniveau van 4,5 miljard euro, ten opzichte van een omzet van 1,6 miljard euro in 2009. De nettowinst bedroeg vorig jaar 1,02 miljard euro, in vergelijking met een nettoverlies van 151 miljoen euro in 2009. Het aantal orders in het vierde kwartaal liep op tot 117 machines, terwijl geraadpleegde analisten op 89 machines hadden gerekend.

Populariteit tablets en smartphones

ASML profiteert van de zeer gunstige omstandigheden in de chipindustrie, onder meer dankzij de populariteit van tablets en smartphones. Klanten, zoals chipmakers Intel en TSMC, waren in 2009 bovendien nog zeer terughoudend met investeren en halen dit nu in. Ook staat de industrie aan het begin van een technologische vernieuwing: de transitie naar zogenoemde EUV-technologie waarbij de chipmachines lijntjes op de chips nog dichter bij elkaar kunnen zetten, waardoor er meer informatie op de chips kan.

Het concern is optimistisch over 2011. 'Het recordniveau van de boekingen eind 2010 en de verwachte boekingen in het eerste kwartaal bevestigen een potentieel van een omzet van meer dan 5 miljard euro in 2011', zei topman Eric Meurice in een toelichting.

Nog niet op piek
Financieel directeur Peter Wennink wees er in een toelichting op dat de industrie nog niet op een piek zit. 'Het is een groei-industrie, gedreven door technologische innovatie en een breder gebruik van ict-technologie in het dagelijks leven.'

Het hoge niveau van het vierde kwartaal zal daarentegen moeilijk vast te houden zijn. Het bedrijf verwacht in het eerste kwartaal van dit jaar een omzet te halen van 1,4 miljard euro, ten opzichte van 1,5 miljard euro in het vierde kwartaal. Analisten hadden voor het vierde kwartaal op een omzet van 1,3 miljard euro gerekend.

Aandeelhouders profiteren mee van het succes van ASML. Het concern wil het dividend verdubbelen tot 0,40 euro per aandeel en wil in twee jaar tijd voor maximaal 1 miljard euro aan eigen aandelen inkopen.

Een beperkte capaciteit is voor ASML momenteel de grootste hindernis. 'Maar we zijn flexibeler geworden en zetten onder meer onderzoekspersoneel in voor de productie. Dankzij het terugbrengen van de omlooptijden voor de productie van machines van 23 tot 17 weken vorig jaar, kunnen we de capaciteit efficiënter inzetten', zei Wennink.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden