Zeehelden en ontdekkingsreizigers moeten het veld ruimen voor prinsessen

Het verzinnen van een naam voor een kind leidt nogal eens tot verhitte discussies. Dat ook de naamgeving voor havens de gemoederen flink kan beroeren, blijkt uit het dossier-Tweede Maasvlakte....

In oktober 2006 adviseerde de Rotterdamse straatnamencommissie het college van de stad de wateren waar op termijn de Tweede Maasvlakte zou komen, te vernoemen naar vier vlootvoogden van de Republiek: Piet Heyn, Michiel Adriaanszoon de Ruyter, Maarten Harpertszoon Tromp en Egbert Kortenaer. De havens op Maasvlakte 2 zouden die namen ‘overnemen’.

Maar in april 2007 pleitte een groep oud-raadsleden van de stad voor andere namen. Het zou in hun ogen ‘minder passend’ zijn een havencomplex namen te geven die ‘een afschaduwing zijn van zeeslagen en oorlogsschepen’. Zij stelden voor de havens te vernoemen naar Nederlandse ontdekkingsreizigers zoals Willem Barentsz, Cornelis de Houtman, Pieter Keyser, Olivier van Noort en Abel Tasman.

De gemeenteraad ging akkoord, maar de straatnamencommissie niet. Uit historisch onderzoek was haar gebleken dat ook deze ontdekkingsreizigers ‘niet van onbesproken gedrag zijn’. ‘Tasman heeft bijvoorbeeld met kanonnen op de Maori’s geschoten’, aldus een medewerker van het Rotterdams gemeentearchief.

Alle voorstellen werden van tafel geveegd, en het Havenbedrijf werd gevraagd mee te denken. Afgelopen april onthulde koningin Beatrix de namen van de nieuwe havens: Amalia, Ariane en Alexia naar haar kleinkinderen en Margriet naar haar zus. De laatste naam is trouwens een kleine goedmaker van het Havenbedrijf tegenover de koninklijke familie. In de Eemhaven was al een haven naar Margriet vernoemd, maar die werd zeven jaar geleden gedempt om meer ruimte te maken voor containeroverslag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden