Zalm vernietigt veto over Schiphol

Minister Zalm van Financiën heeft het Amsterdamse veto tegen de privatisering van Schiphol afgelopen weekeinde bij Koninklijk Besluit vernietigd. De hoofdstad heeft daarop direct beroep aangetekend bij de hoogste bestuursrechter, de Raad van State....

Van onze verslaggever Willem Beusekamp

De maatregel van de demissionaire bewindsman Zalm, daags voor de Tweede Kamerverkiezingen, wekt bevreemding en verontwaardiging bij het rood-groene stadsbestuur. Wethouder Asscher van Financien: ‘Dit is machtsmisbruik, nog even laten zien wie er de baas is. De minister had de kwestie kunnen overlaten aan het nieuwe kabinet.’

Asscher vernam de vernietiging in de loop van zaterdagochtend toen hij met PvdA-lijsttrekker Wouter Bos op verkiezingscampagne was. Hij kreeg tevens te horen dat hij zondagavond niet meer welkom was in het tv-programma van Nederland Kiest, waar hij met de VVD-bewindsman in debat zou gaan. ‘Zalm wilde mij er op het laatste moment niet bij hebben’, aldus Asscher. Zondagavond mocht Asscher alsnog kortstondig aanschuiven.

Op de laatste aandeelhoudersvergadering van de Luchthaven Schiphol, afgelopen september, stemde Asscher namens Amsterdam (21,8 procent van de aandelen) tegen de wens van het Rijk (75 procent) om een deel van de aandelen onderhands en op de beurs te verkopen. Privatisering kan volgens Amsterdam leiden tot voor de regio ongewenste ontwikkelingen. Zalm dreigde toen al met vernietiging van dit veto.

Omdat de minister niets meer van zich liet horen, dacht de hoofdstad dat een definitieve beslissing door een nieuw kabinet zou worden genomen.

Op de valreep blijkt Zalm, samen met de minister Remkes (Binnenlandse Zaken) en Peijs (Verkeer) het veto door het staatshoofd, de koningin, te hebben laten vernietigen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden