Zalm rekent op 30 tot 35 miljard

VVD-minister Zalm van Financiën verkoopt de komende jaren voor 30 tot 35 miljard gulden aan KPN-aandelen en mobiele-telefoonvergunningen. Met de transactie wil hij de staatsschuld omlaag brengen om geld over te houden voor het fileplan van zijn PvdA-collega Netelenbos....

'Zo'n bedrag moet er binnen niet al te lange tijd uitkomen,' zei Zalm donderdag tegen de Volkskrant. 'Ik denk aan de periode tot 2003, het kan ook 2004 worden.' Op zijn departement liggen vergevorderde plannen voor de miljardendeals.

Hoeveel aandelen KPN het kabinet van de hand doet, hangt mede af van wat de veiling van mobiele-telefoniefrequenties komende zomer opbrengt. Sommige deskundigen schatten twintig miljard, maar Zalm is voorzichtiger: 'Je weet niet hoe het zal lopen. Het wordt een bedrag tussen de vijf en 25 miljard.'

De opbrengsten uit aandelenverkoop en vergunningenveiling moeten in eerste instantie naar de staatsschuld stromen. Dat is de afspraak in het regeerakkoord. Om voldoende geld over te houden voor het fileplan moet de bewindsman nog tientallen miljarden ophalen met KPN-stukken.

Als die schuld (530 miljard) daalt, betaalt de overheid minder rente en dat geld vloeit naar de extra aanleg van spoorlijnen en wegen. De PvdA maakte een voorbehoud tegen deze afspraak, want die partij wil met de KPN-miljarden ook andere uitgaven doen, zoals computers kopen voor het onderwijs.

Tot 2004 zit er nog genoeg geld in het aardgasfonds voor Netelenbos' plan van elf miljard. Maar vanaf die datum moet er jaarlijks 1,25 miljard bij uit rentebesparingen. Zalm rekende uit dat de staatsschuld daarvoor met 30 tot 35 miljard moet dalen.

Verkoop van KPN-aandelen ligt voor de hand. Enkele weken geleden, tijdens de onderhandelingen over de mislukte fusie met het Spaanse Telefónica, sprak Zalm met KPN af het resterende overheidsaandeel versneld te verkleinen. Het kabinet was eerder al overeengekomen niet meer tot 2004 te wachten, zoals de afspraak met de telecomgigant was. Wanneer Zalm een begin maakt, wil hij niet zeggen uit vrees de beurskoers ongunstig te beïnvloeden. De overheid beschikt over ruim 43 procent van KPN, dat op de beurs ongeveer 120 miljard gulden waard is.

De werkgeversorganisatie VNONCW heeft minister Netelenbos er gisteren van overtuigd dat de doorstroomroute op de A 4 er helemaal moet komen. Voorzitter Schraven heeft haar voorgehouden dat de bereidheid van bedrijven om financieel bij te dragen zal afnemen als de route in stukken wordt geknipt.

Netelenbos wil voor 1 oktober zekerheid hebben over de bijdragen van het bedrijfsleven. Samen besloten ze een commissie in het leven te roepen, waar ambtenaren van Verkeer, Financiën en VNO-NCW in zitten.

Die commissie werkt de projecten, zoals de tweede Coentunnel en de A 4-Midden Delfland, uit en zoekt daar financiers bij. Schraven verwacht dat het ontbrekende deel in het plan-Netelenbos, een betaalstrook tussen Amsterdam en Den Haag, er dan komt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden