Zalm-norm
DE MEEVALLERS buitelen over elkaar heen. Er is weer 1,3 miljard gulden extra te verdelen. De ruimte voor nieuw beleid in Paars II blijkt ruim het dubbele van de 9 miljard die in 1998 werd voorzien....
De financieel woordvoerder van de PvdA-fractie, Crone, wil daarom het behoedzame scenario van Zalm verlaten, zo schrijft hij in het PvdA-tijdschrift Socialisme & Democratie. Crone stelt voor om uit te gaan van 2,75 procent groei in plaats van de magere 2,25 procent. De laatste tien jaar, betoogt hij, bedroeg de groeivoet van de economie 3,1 procent. Als je het AOW-fonds meerekent, hebben we een begrotingsoverschot van 0,7 tot 1 procent. Crone rekent voor dat de staatsschuld de komende twintig jaar zal dalen van 520 tot 200 miljard, exclusief opbrengsten uit privatiseringen.
Crone ziet als voordeel van zijn aanpassing dat de werkelijke ruimte voor de collectieve sector al aan het begin van de regeerperiode in kaart is gebracht. Die grotere ruimte wil hij benutten voor het structureel verhogen van de salarissen in de overheidssector (inclusief uitkeringen) en voor verbetering van het peil van de collectieve voorzieningen. Die 'investeringen', zoals Crone zijn uitgavenprogramma enigzins misleidend noemt, zijn volgens hem hard nodig. In de eerste plaats omdat de overheid een aantrekkelijke werkgever moet worden. Ten tweede omdat de burger gewend is geraakt aan een hoger peil van particuliere voorzieningen. Dus gaat hij die hogere eisen ook stellen aan collectieve voorzieningen, zoals zorg en onderwijs.
Tegen deze argumenten kan het een en ander worden ingebracht. Zoals de PvdA-fractie zelf heeft erkend, zijn de tekorten aan leraren, verpleegsters, agenten en soldaten structureel. Extra geld kan niet worden uitgegeven omdat er geen personeel beschikbaar is. Crone toont niet aan dat het probleem bij het salarisniveau van de collectieve sector ligt.
De grote uitdaging voor de overheid is verhoging van haar productiviteit én van haar eigen aantrekkelijkheid als werkgever door meer zeggenschap op de werkplek toe te staan. Op dat punt is nog een wereld te winnen. Daar ligt ook de oplossing van het terecht door Crone gesignaleerde vraagstuk van de steeds meer eisende burger. Zolang de PvdA geen overtuigend investeringsprogramma voor de collectieve sector op tafel kan leggen, kunnen we beter vasthouden aan de nu geldende, behoedzame Zalm-norm.