Zalm: extra meevaller van miljard

VVD-minister Zalm heeft dit jaar nog eens een miljard gulden extra beschikbaar. Uit een vertrouwelijk voorstel dat de ministerraad vandaag zal behandelen, blijkt dat hij dit geld wil besteden aan onderwijs, defensie en de gevolgen van de vuurwerkramp in Enschede....

Het miljard komt bovenop de zes miljard gulden aan extra uitgaven die het kabinet afgelopen voorjaar al heeft toegezegd. Dat bedrag ging voor het grootste deel naar de ministers Hermans van Onderwijs (VVD) en Borst van Volksgezondheid (D66). Dit keer wordt - vooral op aandringen van de VVD - Defensie met tweehonderd miljoen gulden verhoudingsgewijs ruimer bedeeld. Onderwijs krijgt 350 miljoen extra; Binnenlandse Zaken ontvangt eenzelfde bedrag voor bestrijding van de kosten in Enschede.

De verhoging van de defensiebegroting wordt gestoken in Europees veiligheidsbeleid. De Europese Unie wil in de toekomst met eigen eenheden onafhankelijk van de Verenigde Staten kunnen optreden. De Nederlandse krijgsmacht kampt net als het onderwijs en de gezondheidszorg met een nijpend personeelstekort. Bovendien zijn de kosten van deelname aan vredesoperaties hoog. Het kabinet overweegt momenteel deelname in Eritrea.

De VVD slikte bij de formatie van Paars-II nog een forse bezuiniging op Defensie. Maar intussen zijn de coalitiepartners PvdA en D66 van mening veranderd met het oog op vredesmissies.

Aan Zalms voorstel gingen de afgelopen weken gesprekken vooraf met alle bewindslieden afzonderlijk. Die betroffen overigens voornamelijk de begroting van komend jaar, die op Prinsjesdag wordt gepresenteerd. Vooralsnog verwacht de VVD-bewindsman voor 2001 geen nieuwe extra's bovenop de zes miljard gulden die het kabinet afgelopen april al opzij heeft gezet voor de jaren 2000, 2001 en 2002.

Het kabinet vergaderde woensdag voor het eerst voltallig over de Miljoenennota van 2001. Die bespreking verliep, aldus een woordvoerder, 'voorspoedig'.

Zalms extra miljard over 2000 komt tegemoet aan de wens van de coalitiepartijen in de Tweede Kamer om dit jaar nog meer uit te geven aan nieuw beleid, mocht daarvoor ruimte ontstaan. Zij vroegen de bewindsman eventuele extra meevallers al in september te verdelen in plaats van te wachten tot december, zoals gebruikelijk is.

Het Centraal Planbureau vond die ruimte. Zalm kan driehonderd miljoen gulden besparen op de rentebetalingen. De hoge olieprijs staat garant voor extra aardgasbaten, waarvan ongeveer vierhonderd miljoen gulden naar de begroting wordt overgeheveld. De rest van het geld werd gevonden door wat te schuiven in bestaande begrotingen.

De ministerraad sprak gisteren hoofdzakelijk over de hoogte van premies en belastingtarieven. Overeengekomen werd onder meer dat het huurwaardeforfait komend jaar van 1,25 naar 0,8 procent daalt. Hiermee wordt voorkomen dat huizenbezitters als gevolg van de gestegen prijzen van onroerend goed meer belasting moeten betalen. Vijf jaar geleden heeft het kabinet vastgelegd dat de opbrengst van het huurwaardeforfait niet mag stijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden