Zalm bevestigt vroegtijdig vertrek: ABN Amro op zoek naar nieuwe topman

Topman Gerrit Zalm van ABN Amro treedt volgend jaar terug. Dat heeft de bank vandaag bekendgemaakt. Zalm volmaakt daarmee niet zijn hele benoemingstermijn, die zou lopen tot mei 2018. Half juli werd het nieuws al gemeld door het FD, maar toen wilde de bank het vertrek nog niet bevestigen.

Redactie
null Beeld reuters
Beeld reuters

Opvallend is dat gisteren nog naar buiten kwam dat ABN Amro de komende jaren ruim 1300 arbeidsplaatsen gaat schrappen. Volgens een woordvoorder van de bank staat dit voornemen los van het aftreden van de topman.

Zalm kiest ervoor om na de splitsing, fusie en beursgang van het financiële concern plaats te maken voor een nieuwe bestuursvoorzitter. Die kan volgens de voormalig minister 'voor een langere periode' leiding gaan geven aan de bank.

Een concrete datum van aftreden is er nog niet, daarover worden op een later moment mededelingen gedaan, aldus de bank. De raad van commissarissen van ABN Amro zegt het besluit van Zalm te respecteren en heeft het opvolgingsproces in gang gezet. Als mogelijke opvolgers worden Chris Vogelzang (directeur consumenten) en Joop Wijn (hoofd van de zakenbank) genoemd.

Minister Dijsselbloem reageerde vanmiddag op het vertrek van Gerrit Zalm: 'Ik respecteer het besluit van de heer Zalm om volgend jaar vervroegd af te treden als bestuursvoorzitter van ABN Amro. De bank is met de beursgang in een nieuwe fase gekomen. De komende tijd dient zich voor Gerrit Zalm een natuurlijk moment aan om het stokje over te dragen.'

Minister

Gerrit Zalm was van 1994 tot 2007 minister van Financiën in de kabinetten Kok en Balkenende. Daarna ging hij aan de slag als topman bij de DSB Bank van Dirk Scheringa. In 2008 ging hij daar alweer weg, omdat hij een aanbod kreeg van ABN Amro. Daar werd hij in 2009 benoemd tot voorzitter van de raad van bestuur. Hij moest de bank door de economische crisis slepen nadat deze door kabinet Balkenende III werd genationaliseerd.

In maart 2015 kwam Zalm nog in opspraak omdat de top van ABN Amro zichzelf een bonus van ruim een ton had toebedeeld, waarna minister Dijsselbloem de beursgang van de bank uitstelde. In november 2015 ging de bank alsnog naar de beurs.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden