columnpeter de waard

Zal Nederland als ‘zeuro’-natie de monetaire unie redden?

null Beeld

Nadat tien jaar geleden in Griekenland de eurocrisis uitbrak, was de keuze snel gemaakt. Griekenland zou worden geholpen. Meteen daarna kwamen ook andere zuidelijke euro-landen en Ierland in financiële problemen. De naam Piigs werd geboren (Portugal, Ierland, Italië, Griekenland en Spanje), landen die te grote schulden en overheidstekorten hadden waardoor zij het vertrouwen van de financiële markten waren kwijtgeraakt.

Populisten scoorden met een oproep dat de zuinige protestantse landen in het noorden zich met een eigen munt, de ‘neuro’, zouden moeten afscheiden van de geldverspillende zuidelijke landen en Ierland. Die zouden maar verder moeten sukkelen met een ‘zeuro’. Speculanten wreven zich in de handen en zetten enorme bedragen in op de instorting van de euro door short te gaan in staatsobligaties van de zuidelijke landen, in de verwachting dat die door de onrust zouden dalen.

Maar de Europese politici, onder leiding van Mutti Merkel, legden zich niet neer bij een scheuring van de monetaire unie, de kroon op de naoorlogse Europese eenwording. Alle zuidelijke staten en Ierland landen kregen hulp. In ruil daarvoor moeten zij bezuinigen en hun arbeidsmarkten hervormen, zodat hun zachte zeuro ook een harde neuro zou worden. Super Mario Draghi mocht de speculanten intussen een toontje lager te laten zingen en diende de shortsellers van repliek. Een ‘whatever is takes’ was voldoende.

De euro werd in veilig vaarwater geloodst. Tijdelijk, zo dacht iedereen. Maar een nieuwe generatie politici lijkt op zijn eigen manier een nieuwe eurocrisis te willen voorkomen. De zeuronaties hoeven geen neurolanden te worden met sluitende begrotingen. Maar de neuro mag een zeuro worden. Of de zuinige protestantse landen volgen het voorbeeld van de katholieke geldverspillers. Onder minister Wopke Hoekstra smijt het Nederlandse kabinet op Griekse wijze met geld. Waar de coronasteun terecht komt – bij de juiste bedrijven of de niet-juiste, bij de goede projecten of de slechte, bij Sywert van Lienden of de prikkers en testers van de GGD – maakt niet uit. Het overheidsloket staat wagenwijd open. Wie iets claimt in Den Haag wordt uit angst voor een nieuw toeslagaffaire op zijn wenken bediend.

En in plaats van dat de zuidelijke landen hun rigide arbeidsmarkten moeten flexibili­seren, gaan noordelijke landen als Nederland hun arbeidsmarkten juist meer rigide maken. Volgens de SER moet de flexibilisering in Nederland terug worden gedraaid. Ook werd een oproep gedaan om de huidige NOW-regeling – de steunregeling voor bedrijven in de pandemie – ook na corona te laten voortbestaan. In een coalitie met PvdA en GroenLinks is er een goede kans dat het regeringsbeleid wordt. En in Duitsland is een harde euro niet langer de heilige graal met het oog op de Bondsdag­verkiezingen

De neuro sterft uit. De zeuro wordt de nieuwe valuta, maar kan gewoon euro blijven heten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden