ColumnPeter de Waard

Zal de beurs in de toekomst alleen blanco cheques gaan noteren?

null Beeld
Peter de Waard

Eigenlijk zouden ze heel oer-Hollands een GZMG (Grote Zak Met Geld) moeten worden genoemd. Of een BBCB (Beursgenoteerd Blanco Cheque Bedrijf). Tenslotte is de aandelenbeurs een Nederlandse uitvinding.

Maar in deze tijd heeft alles in de haute finance een Engelse naam. En die klinkt minder sexy: Special Purpose Acquisition Company (Spac), een beursfonds dat bestaat uit een pool met geld waarmee een zoektocht wordt begonnen naar een overnamekandidaat.

Ze zijn hot. Heel hot. In de VS gingen vorig jaar liefst 230 geldzakken naar de beurs waarbij een totaalbedrag van meer dan 100 miljard dollar bij beleggers werd opgehaald.

En in de eerste maand van dit jaar zijn daar ook al enkele tientallen bijgekomen. Een van de Spacs nam 21 januari het fameuze Playboy van wijlen Hugh Hefner over dat nu op de beurs moet gaan gloriëren als een onderneming die staat voor een levensstijl van genieten.

De Amsterdamse beurs wil in Europa het centrum worden van de Europese Spacs, zo zei ceo Simone Huis in ’t Veld vrijdag in een ontmoeting met journalisten.

Afgelopen tijd kregen er al twee een notering op het Damrak: Dutch Star Companies One en Dutch Star Companies Two. Ze kwamen uit de koker van Gerbrand ter Brugge (voorheen ABN Amro en Morgan Stanley), Niek Hoek (ex-ceo Delta Lloyd) en Stephan Nanninga, ex-topman van SHV. Zij beloven de beleggers binnen twee jaar een bedrijf te vinden dat de stoutste dromen waar kan maken.

Met Dutch Star Companies One is inmiddels een overname gelukt. Die is nu de eigenaar van CM.com in Breda dat zich bezighoudt met het faciliteren van mobiele communicatie. De afspraak bij Spacs is dat er binnen twee jaar een overnamekandidaat moet zijn gevonden, anders krijgen beleggers hun geld terug.

Eind vorige week werd de beursgang van twee nieuwe Spacs aangekondigd. De Twentse zakenman Bernard ten Doeschot lanceerde ESG Core Investments, een Spac die 200 miljoen euro wil ophalen voor overname van een duurzaam bedrijf. En Martin Blessing, ex-topman van de Duitse Commerzbank, zou een Spac met een vermogen van 300 miljoen op Euronext willen laten noteren.

Bij Spacs wordt niet belegd in een activiteit, maar in de vermeende wijsheid van een goeroe. In de VS gaan er nu al meer Spacs naar de beurs dan bedrijven. In principe is een Spac vooral bedoeld om de peperdure administratieve en juridische rompslomp van een gewone beursgang te ontwijken. Er hoeft geen prospectus met cijfers uit het verleden te worden overlegd noch aan andere vereisten worden voldaan. Bij een beursgang is een bedrijf gauw 4 tot 8 procent van het opgehaalde kapitaal kwijt aan deze plichtplegingen.

Maar als het bedrijf later opgaat in een GZMG, BBCB of Spac, kan het een stuk goedkoper. Het maakt duidelijk dat in de groei naar meer regelgeving ook de wal het schip keert.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden