Zakenman Mittal vormt grootste staalconcern ter wereld

De van oorsprong Indiase zakenman Lakshmi Mittal vormt het grootste staalconcern ter wereld door zijn bedrijven Ispat International en LNM Holdings te laten fuseren en vervolgens de Amerikaanse onderneming International Steel Group (ISG) over te nemen....

ANP

Mittal Steel krijgt een productiecapaciteit van 70 miljoen ton staal per jaar en verwacht dit jaar een omzet van 30 miljard dollar (23,5 miljard euro). Het concern heeft 165.000 werknemers in veertien landen. Tot nu toe was het grootste staalconcern Arcelor. Dat ontstond eind 2001 door een fusie van Arbed (Luxemburg), Aceralia (Spanje) en Usinor (Frankrijk).

De aandelen van Mittal Steel krijgen notering aan de effectenbeurzen in Amsterdam en New York. Ispat International, dat statutair is gevestigd in Rotterdam, heeft daar al sinds 1997 een notering. Dit bedrijf is voor 77 procent eigendom van de familie Mittal en LNM Holdings voor 100 procent.

Ispat (het woord voor staal in het Sanskriet) neemt LNM over voor 13,3 miljard dollar aan nieuw uit te geven aandelen. De daardoor gevormde onderneming biedt vervolgens ongeveer 4,5 miljard dollar in contanten en aandelen voor ISG. De topman van het Amerikaanse bedrijf, Wilbur Ross, komt in het bestuur van Mittal Steel onder voorzitter Lakshmi Mittal, die ook de dagelijkse leiding krijgt.

Ispat International is werkzaam in zes landen in Europa en Noord-Amerika, heeft een productiecapaciteit van 18 miljoen ton per jaar en verwacht dit jaar een omzet van 8,3 miljard dollar. LNM zit in Europa, Azië en Afrika. Dit bedrijf heeft een capaciteit van 32 miljoen ton en een omzet van 14,5 miljard dollar. ISG, dat ontstond door een reeks fusies van Amerikaanse staalbedrijven, zit op 20 miljoen ton en 9 miljard dollar.

Met de maandag bekendgemaakte transacties zet de 54-jarige Lakshmi Niwas Mittal, die de Britse nationaliteit heeft, de kroon op een leven in de staalindustrie. Hij werd geboren in een van elektriciteit verstoken dorp in de westelijke Indiase deelstaat Rajasthan. In de jaren zestig trok de familie naar Calcutta, waar Lakshmi's vader een kleine staalfabriek kocht. Mittal studeerde van 6.30 tot 09.30 uur 's ochtends aan het prestigieuze St. Xavier's College en werkte de rest van de dag voor het familiebedrijf.

Rond zijn twintigste onderkende Mittal de problematiek van de staalindustrie. De enorme hoogovens konden onvoldoende inspelen op de conjuncturele schommelingen in de vraag naar staal. In de jaren zeventig ging Mittal gebruikmaken van nieuwe technologie: kleinere, flexibele productiebedrijven met schroot als grondstof. Hij kocht zijn eerste fabriek in Indonesië. Enkele jaren geleden sloeg hij zijn eerste grote slag in de Verenigde Staten met de overname van het gerenommeerde bedrijf Inland Steel.

Mittal is meervoudig miljardair. Hij behoort tot de rijkste mensen in Groot-Brittannië, zeker tot de rijksten van Aziatische afkomst. Toch is het hem tot nu toe aardig gelukt buiten de publiciteit te blijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden