Zakenbank Rabo wil zich sterker richten op landbouw en voeding

Rabo Internationaal gaat zich sterker dan voorheen richten op de landbouw- en voedingsmiddelenbedrijven. De bank wil in dit segment in drie jaar marktleider worden....

ANP

De specialisatie op deze nichemarkt is het sluitstuk van de reorganisatie van Rabo International. Dit ruim drie jaar oude onderdeel presteerde onder de maat en werkte veel te duur. De Azië-crisis liet het onderdeel niet onberoerd.

Het internationale aandelenbedrijf in London werd gesloten. De daar opgebouwde kennis werd overgeheveld naar Rabo Securities in Amsterdam. De top was een duiventil waar het afgelopen jaar zeker zeven hoge managers uitvlogen. Met de herziene strategie denkt de Rabobank de problemen bij het onderdeel op te kunnen lossen.

Door zich te richten op een beperkt aantal klanten denkt de bank echte toegevoegde waarde te kunnen leveren. M. Hulshoff, de topman van Rabo International stelt dat de bank hiermee 'duidelijk voorsorteert' op allianties met gelijkgestemde Europese partners. Daarbij kunnen bepaalde onderdelen in elkaar opgaan, aldus de topman.

Een woordvoerder stelt dat met de concentratie de bank beter gebruik kan maken van de kennis die het in huis heeft over de voedings- en agribusiness. 'Voorheen hadden we een wat ruimere menukaart, vergelijk ons nu maar met een specialiteitenrestaurant.' De bank wil het accent verleggen van traditionele kredietverlening naar meer merchantbank-activiteiten. Dat betekent strategisch advies, bemiddeling bij fusies en overnames en het verzorgen van de benodigde financiering.

Rabo International wordt opgedeeld in vier winstverantwoordelijke onderdelen. Dat zijn de markten voedings- en agribusiness, de internationale bedrijven, de kapitaalmarkten en geldbeheersmarkten. Het kantoor in London zal in de nieuwe opzet een belangrijke schakel in de wereldwijde geld- en kapitaalmarkt-activiteiten blijven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden