Zaak-Klimop: 'Onderzoek Fiod en Belastingdienst liepen door elkaar'

HAARLEM - Willem Koops, advocaat van de hoofdverdachte in het mega-vastgoedfraudeproces Jan van V., eist dat de rechtbank een expliciet oordeel velt over het moment waarop het opsporingsonderzoek begon in wat de grootste fraudezaak uit de Nederlandse geschiedenis fraude bleek.

ANP / Van onze redactie
De Amsterdamse Zuidas, aan de A10. © Joost van den Broek / de Volkskrant Beeld
De Amsterdamse Zuidas, aan de A10. © Joost van den Broek / de Volkskrant

Volgens Koops is het Openbaar Ministerie (OM) niet-ontvankelijk.
Hij betoogt dat er fouten zijn gemaakt in de beginfase van het opsporingsonderzoek: onderzoek van de Belastingdienst en strafrechtelijk onderzoek van de FIOD liepen aanvankelijk door elkaar.

Koops liet eerder al weten over stukken te beschikken waaruit dit blijkt. Ook bewijzen de stukken volgens hem dat het opsporingsonderzoek eerder is begonnen dan september 2006, zoals het OM stelt.

Grootste vastgoedfraudezaak uit Nederlandse geschiedenis
Jan van V., die maandag in het verdachtenbankje plaatsnam, wordt door justitie gezien als initiator van en spil in de megafraude rond Philips Pensioenfonds en Rabo Vastgoedgroep (voorheen Bouwfonds).
Het gaat om de grootste vastgoedfraude zaak die Nederland ooit heeft gekend. Het OM verdenkt Jan van V. van miljoenenverduistering, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

Prestigezaak
De vastgoedfraude is een prestigezaak voor justitie. De zaak is de grootste die zich ooit heeft voorgedaan - nooit eerder waren zoveel rechercheurs betrokken bij een onderzoek naar criminaliteit in de bovenwereld. Aan de invallen op 13 november 2007 namen zevenhonderd opsporingsambtenaren en dertig officieren van justitie deel.

Klimop
De fraudezaak wordt door justitie aangeduid als de zaak-Klimop, een verwijzing naar de schier eindeloze reeks vertakkingen van verdachte transacties en besmette bedrijven. Centraal staan aan- en verkopen van wolkenkrabbers in onder meer Rotterdam, Capelle en op de Zuidas in Amsterdam, de meest prestigieuze bouwlocatie van het land.

Ook opvallend: de inzet van zware opsporingsmiddelen. Zo verzamelde justitie cruciaal bewijsmateriaal door de zaaltjes in de hotels waar de zakenlieden samenkwamen, van geheime camera's en microfoons te voorzien.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden