Yarden zwicht een klein beetje voor boze klanten

Uitvaartverzekeraar Yarden draait de omzetting van de polis van een klein deel van de klagende verzekerden terug. De klanten waren woest omdat Yarden hun naturapolis met een omschreven uitvaartpakket had gewijzigd in een polis die het verzekerde bedrag loskoppelt van een vast pakket uitvaardiensten....

Frank van Alphen

Het doorhalen van de omzetting geldt slecht voor een beperkte groep klanten. ‘Alleen verzekerden die vroeger bij de Friese Uitvaartverzorging waren aangesloten, komen in aanmerking als ze zich melden’, zegt Klaartje Caron, woordvoerder van Yarden. Friese Uitvaartverzorging (FUV) is een van de vele uitvaartverzekeraars die Yarden de afgelopen jaren heeft overgenomen. In de oorspronkelijke polis van FUV was geen mogelijkheid opgenomen om de polisvoorwaarden en bloc te wijzigen. Van die clausule maakte Yarden gebruik voor de wijziging van de polissen van de ruim 900 duizend verzekerden.

Yarden heeft verder toegezegd klanten voor wie de verandering zeer nadelig uitpakt, coulant te zullen behandelen. De poliswijziging leidde tot 2.500 opzeggingen.

Advocaat Harald van Beilen, die ruim vierhonderd verzekerden vertegenwoordigt, is nog niet helemaal tevreden. Hij wil een oplossing voor alle verzekerden die zich hebben gemeld.

De wijziging van de polis was volgens Yarden onvermijdelijk: het moest van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). ‘De uitvaartkosten zijn de afgelopen jaren harder gestegen dan de rendementen op onze beleggingen’, aldus Caron. ‘Bovendien zijn de eisen van DNB strenger geworden.’

Yarden beheerde eind vorig jaar 738 miljoen euro. Ruim de helft daarvan zit in obligaties. Een kwart belegt de verzekeraar in aandelen. De rest zit in vastgoed.

Uitvaartkosten zijn onder meer gestegen als gevolg van strengere milieueisen en hogere prijzen die gemeenten in rekening brengen.

Volgens Yarden is een deel van het verzet tegen de wijziging te wijten aan uitleg die de klanten ontvingen. In die brief staat een bedrag waarvoor ze zijn verzekerd. Dit bedrag – bij klanten die eerst bij het overgenomen AVVL zaten bijvoorbeeld 2.304,78 euro – is een stuk lager dan de circa 5.000 euro die een doorsnee crematie of begrafenis kost. ‘Het bedrag is lager dan het bedrag voor een reguliere uitvaart omdat verzekerden de uitvaartdiensten afnemen bij uitvaartcentra van Yarden en een korting krijgen van 68 procent’, zegt Caron. Yarden bezit 19 crematoria en 6 begraafplaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden