‘Yankee-dollar’ stroomt met miljarden tegelijk naar groeier India

Intel en Microsoft kondigden deze week aan miljarden te investeren in India. Heeft China als locatie afgedaan? ‘Voor buitenlandse bedrijven is de vraag niet of of, maar én én.’..

De Indiase regering kan de laatste dagen haar geluk niet op. Kort na elkaar hebben twee van ‘s werelds grootste computerbedrijven aangekondigd dat ze de komende jaren miljarden investeren in de economie van het land.

Intel, de Amerikaanse chipfabrikant, liet maandag weten meer dan 800 miljoen dollar te steken in de uitbreiding van zijn onderzoekscentrum in de zuidelijke stad Bangalore, waar al 2800 Indiase techneuten werken. Nog een kwart miljard investeert Intel in veelbelovende lokale starters.

Woensdag deed ook Microsoft een duit in het zakje. De softwaremaker gaat meer mensen aan het werk zetten in zijn bestaande onderzoeklabs, zei topman Bill Gates. ‘We hebben er al vierduizend man aan het werk. Dat moet de komende jaren met drieduizend arbeidsplaatsen groeien.’ Microsofts expansie kost het bedrijf 1,7 miljard dollar in vier jaar.

De computerindustrie kijkt met gretige ogen naar India. Het land heeft een groot reservoir aan geschoolde arbeidskrachten, die werken voor een fractie van het loon van een westerse IT’er.

De afgelopen maanden gingen grote Amerikaanse branchegenoten Intel en Microsoft voor. Deze zomer lekte bij IBM plannen uit voor de uitbreiding van het personeelsbestand in India met veertienduizend man. In oktober ontvouwde netwerkspecialist Cisco Systems plannen van 1,1 miljard dollar voor uitbreiding van zijn Indiase vestigingen. onlangs won de chipmaker Advanced Micro Devices de opdracht voor de bouw van een chipfabriek in India, waarmee drie miljard dollar is gemoeid.

Bedrijven trekken niet alleen naar India voor de goedkope arbeidskrachten, zegt Paul Tjia van GPI Consultancy. Hij adviseert bedrijven al dertig jaar over de buitenlandse uitbesteding van computerwerk ‘Door de economische groei is het land ook een grote afzetmarkt voor producten en diensten geworden.’ De toegenomen welvaart brengt de pc in het bereik van meer dan een miljoen Indiase consumenten. Alleen dit jaar zullen zij 5 miljoen computers kopen, naast 70 miljoen gsm’s en 4 miljoen dvd-spelers, aldus het onderzoeksbureau Semico in de VS.

Ook het bedrijfsleven hongert naar meer informatietechnologie. Het Amerikaanse onderzoeksbureau Gartner becijferde deze week dat de Indiase IT-markt in 2006 groeit naar ruim 25 miljard dollar – bijna een kwart meer dan dit jaar.

Dat er nu miljarden aan buitenlands kapitaal naar India vloeien, wil niet zeggen dat China als lokatie heeft afgedaan. Tjia: ‘Voor buitenlandse bedrijven is de vraag niet of India of China, maar én én. Ze spreiden graag hun risico’s.’ Nederlandse ondernemers in de computersector lonken wel naar China, maar investeren nog maar mondjesmaat. ‘Voor een studiereis naar China in mei volgend jaar heb ik uit deze sector nog geen grote belangstelling gezien.’ De Nederlanders leggen hun eieren nog in één mandje: India. Het land is goed voor 80 procent van al het Nederlandse IT-werk dat aan het buitenland wordt uitbesteed.

Misschien dat meespeelt dat China nog vooral wordt gezien als een fabriek die tastbare producten als computerbehuizingen, chips, voedingen en dvd-spelers uitspuwt. Toch neemt ook de ontwikkeling van software en automatiseringsdiensten in het land toe. ‘India heeft op dat gebied een voorsprong van dertig jaar. De Chinezen zijn pas tien jaar bezig met de ontwikkeling van software’, aldus Tjia. Chinese softwarehuizen zijn kleiner dan hun Indiase rivalen, waarvan de grootste meer dan tienduizend werknemers hebben.

Maar de markt verandert rap, zegt Tjia. ‘We gaan in mei bij een fabriek in China langs, die werk uitbesteedt aan Noord-Korea.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden