Xenos maakt plaats voor strakker en industriëler Casa

Het grootste deel van de Xenos-winkels gaat uit Nederland verdwijnen. Van de 170 filialen worden er 110 omgebouwd tot Casa-winkels. Casa is een huishoud- en interieurketen die tot nu toe niet actief was in Nederland, maar al 500 winkels heeft in tien landen. De overige 60 Xenos-winkels blijven voorlopig wel open.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het Blokker-concern, eigenaar van Xenos, verkoopt de winkelketen aan de familie Blokker. De familie is eigenaar van zowel Casa als van de houdstermaatschappij waaronder de ketens Xenos, Blokker, Big Bazar en Maxi Toys vallen. Door Xenos te verkopen wordt de keten dus uit Blokker Holding getild en onder direct bewind van de familie gesteld. Terwijl de inmiddels overleden pater familias Jaap Blokker de moedermaatschappij runde, had zijn jongere broer Albert de leiding over Casa. De laatstgenoemde keten, die zijn bakermat heeft in België, werd enkele jaren geleden al losgeweekt uit het Blokker-imperium.

180 banen van medewerkers van Xenos komen onder het nieuwe bewind van Casa te vervallen. Het hoofdkantoor en het distributiecentrum in Waalwijk gaan dicht.

De naam Xenos blijft voorlopig bestaan, omdat de familie Blokker 60 Xenos-winkels onder eigen regie openhoudt. De verkoop van Xenos aan de familie is onderdeel van de al langer lopende reorganisatie van Blokker Holding. Het moederbedrijf wil uiteindelijk verder met alleen de Blokker-winkels. Maxi Toys en Big Bazar staan ook te koop. Eerder verkocht de houdstermaatschappij al de ketens Leen Bakker, Intertoys en Tuincentrum Overvecht. De circa 100 winkels van keten Marskramer, die ook tot het concern behoorden, zijn gesloten. Marskramer bestaat nu alleen nog als franchiseformule.

De eerste 50 Casa-winkels gaan nog dit jaar open. De overige 60 zullen voor de zomer van 2019 volgen.

Xenos heeft bijna 3.000 mensen in dienst. Omdat het hoofdkantoor en het distributiecentrum in Waalwijk dichtgaan, komen 180 banen te vervallen. Van de huidige werknemers kunnen er 1.900 aan de slag in de nieuwe Casa-winkels. In de overgebleven filialen van Xenos blijven ongeveer 850 mensen werken.

Casa-winkels hebben een strak, industrieel aandoend interieur. Er zijn vooral huishoudelijke en decoratieve artikelen te koop, maar ook meubels. Casa is blij dat het in één klap zoveel Xenos-panden in handen krijgt, waarvan de meeste op binnenstedelijke toplocaties. 'Met de overname van 110 Xenos-winkels verwerft Casa direct landelijke dekking. Daarnaast kunnen we rekenen op ervaren en professioneel winkelpersoneel.' Ook Blokker Holding is 'zeer tevreden' met de overname door Casa. 'Deze overname heeft een goede uitkomst voor alle belanghebbenden', stelt woordvoerder Sandra Maas. 'We zien dit als de volgende stap in de uitvoering van onze nieuwe strategie.'

Exotisch

Xenos werd in 1973 opgericht door de SHV-groep van de familie Fentener van Vlissingen, die toen ook net kruideniersketen De Gruyter had gekocht. Xenos is het Griekse woord voor 'vreemd' en de keten afficheerde zichzelf dan ook als winkel voor exotische artikelen met de slogan 'de winkel waarin heel de wereld te koop is'. Een groot deel van het assortiment importeerde Xenos uit het Verre Oosten. In 1989 werd Xenos eigendom van Blokker Holding, dat het aantal filialen snel uitbreidde. De laatste jaren kwam de klad in de formule, omdat de vroeger zo bijzondere 'exotische producten' inmiddels overal in Nederland te koop waren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden