Xbox One: tóch tweedehands games en verplicht één keer per dag verbinding maken

De nieuwe console Xbox One zal dan toch tweedehandsgames ondersteunen, maar er komen zware beperkingen. Zo kan een game slecht eenmaal doorverkocht worden, en enkel als de individuele uitgevers daar toestemming voor geven. Ook werd officieel gemeld dat het toestel eens per 24 uur verbinding moet maken met het internet om te blijven werken. Dat meldt Microsoft op de Xbox-website.

Stig Geukens
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Er gingen al lange tijd geruchten dat de Xbox One helemaal geen ondersteuning zou bieden voor tweedehandsgames. Dat blijkt nu niet het geval te zijn, maar er gelden wel extreem strenge regels. Zo zal een spel maximaal één keer verkocht kunnen worden, en ook alleen maar als de individuele uitgevers daar toestemming voor geven. Daar houden de regels echter niet op. Zo zal je enkel kunnen verkopen aan 'deelnemende winkels', of personen die al langer dan dertig dagen in je Xbox-vriendenlijst verkeren.

Voorts werd na alle onduidelijkheid nu ook officieel bekendgemaakt dat elke console minstens een keer per 24 uur verbinding moet maken met het internet. Als dat niet gebeurt, zullen een deel van functies niet meer werken. Ook singleplayergames horen daarbij. Als met de eigen account ingelogd wordt op een andere Xbox One, dan moet zelfs elk uur verbinding gemaakt worden.

Gamesbibliotheek
Microsoft heeft overigens heel wat functies ingebouwd om op een andere Xbox dan de jouwe in te loggen. Zo zal je meteen toegang krijgen tot je volledige gamesbibliotheek. Ook zijn er functies om meerdere accounts op dezelfde Xbox te beheren. Zo kan aan maximaal tien familieleden toegang gegeven worden tot de gamesbibliotheek.

Tot slot wenst het Amerikaanse technologiebedrijf nog te benadrukken geen privacyregels te schenden met de nieuwe Kinect-camera's. Er ontstond meteen na de presentatie heel wat commotie omdat die bewegingssensor constant zou opstaan, altijd luisteren, alle bewegingen kan volgen, en zelfs kan nagaan wie naar het scherm kijkt en wie niet. Microsoft zegt dat de Kinect constant moet opstaan omdat het toestel met spraakcommando's opgestart kan worden, maar desgewenst kan die functionaliteit volledig uitgeschakeld worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden