WW-uitvoerder moet winst toch afdragen

Het SFB, de uitvoerder van WW en WAO in de bouw, heeft vorig jaar 9 miljoen gulden winst geboekt bij de uitvoering van de sociale zekerheid....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De SFB Groep kwam als eerste met het jaarverslag over 1996. Daarin stond trots 9 miljoen gulden winst vermeld op de uitvoering van de sociale zekerheid. Het Guo heeft quitte gespeeld. Bij Cadans en het Gak zijn de resultaten geheim, maar ook daar is winst gemaakt op de uitvoering van WW en WAO. Ook zij mogen het geld niet houden.

De winst kan het begin zijn van een oorlogskas om elkaar vanaf 2000, zoals het kabinet wil, als concurrenten te lijf te gaan. Het geld moet nu echter voor de helft worden besteed aan uitkeringen en voor de andere helft kan het worden gebruikt voor reorganisaties.

SFB-topman J. Schouten legt zich nu nog zonder veel morren neer bij de Lisv-ingreep. 'We hebben vorig jaar 5 procent goedkoper gewerkt, ondanks loonstijgingen en andere oplopende kosten. Het is ontmoedigend dat het resultaat weer afgepakt wordt. Maar goed, 1996 was een overgangsjaar. Het blijft wel jammer, want het Lisv had eerder gezegd dat het geld in kas mocht blijven.'

Toch acht Schouten het noodzakelijk dat er extra geld komt voor de uitvoering van de sociale zekerheid vanaf 1 januari 2000. Op die datum kunnen opdrachtgevers overstappen naar een andere uitvoerder. Het SFB, vanouds alleen voor de bouw, wil de diensten graag uitbreiden naar de sectoren die ook op de bouwplaats actief zijn. 'Het installatiebedrijf bijvoorbeeld. Dat is een onderdeel van de metaalnijverheid. Dat cluster willen we er graag bij hebben', zegt Schouten. De metaalnijverheid is nu nog een van de grote klanten van het Gak, dat veruit de grootste uitvoerder is.

Uiterlijk 1 januari 1999 kunnen de sectoren hun contract opzeggen bij hun huidige uitvoerder. Dat kan alleen op basis van offertes en na goedkeuring van het Lisv.

Het SFB hoopt niet alleen nieuwe klanten te lokken met een strakke uitvoering van WW en WAO, maar ook met een reeks commerciële diensten. Naast de sociale zekerheid verzorgt het SFB in de bouw bijvoorbeeld het vakantiegeld, pensioen en vut, arbodiensten en uitzendwerk. Deze bedrijven hebben in 1996 ook negen miljoen gulden winst gemaakt.

'De commercie opereert binnen de SFB-holding strikt gescheiden van de uitvoering van de sociale zekerheid', aldus Schouten. 'Soms wordt de scheiding op bevel van het College van toezicht tot in het absurde doorgevoerd. De geldstromen zijn ook gescheiden. We spreken hier van groen geld voor de commercie en rood geld voor de sociale zekerheid.'

Als het SFB op 1 januari 2000 als zelfstandig bedrijf de sociale zekerheid gaat uitvoeren, heeft het bedrijf vermogen nodig. 'Nu is dat nihil. Volgens oude afspraken wordt het 14 miljoen gulden, maar dat is veel te weinig. We betalen jaarlijks 2,9 miljard gulden aan uitkeringen uit. We innen 2,5 miljard gulden aan premies. De bedrijfskosten komen uit op 275 miljoen gulden. Over dat laatste is de negen miljoen gulden winst geboekt. Voor die bedrijfsvoering is eigen vermogen nodig.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden