WW-premie gaat omlaag, extra geld voor ouderen

Als gevolg van de goed draaiende economie gaat de WW-premie voor alle werkenden omlaag. Daarnaast stelt het kabinet 1,5 miljard gulden ter beschikking voor de groepen die er in het nieuwe belastingplan het minste op vooruit gaan, zoals de ouderen en mensen met een kleine deeltijdbaan....

In vertrouwelijke stukken die vandaag in de ministerraad aan de orde komen, stellen VVD-minister Zalm en PvdA-staatssecretaris Vermeend van Financiën voor om de inkomens van kleine-deeltijdwerkers, de middengroepen en ouderen aanzienlijk te verbeteren. Het kabinet houdt vandaag een extra vergadering over wijzigingen in het paarse belastingplan, dat afgelopen september werd gepresenteerd en volgend jaar van kracht moet worden.

Het nieuwe cijfermateriaal, waarin Vermeend 1,5 miljard gulden extra reserveert voor inkomensverbetering, is dit weekeinde afgerond na overleg met Kamerleden en de sociale partners. De middeninkomens gaan er in dit scenario met enkele procenten op vooruit, in plaats van met enkele tienden van procenten.

Vermeend ontdekte dat het WW-fonds best een miljard gulden kan missen. Door de teruglopende werkloosheid zit het fonds er momenteel zo warmpjes bij, dat dit bedrag probleemloos kan worden afgeroomd om de invoering van het belastingplan te vergemakkelijken. Daar bovenop kunnen de premies die alle werkenden betalen, met tientallen guldens naar beneden.

Voor de invoering van het stelsel in 2001 had Paars II al een belastingverlaging van vijf miljard gulden uitgetrokken, die voor alle Nederlanders een inkomensverbetering inhoudt. De Tweede Kamer vindt dit douceurtje echter niet evenwichtig genoeg verdeeld. VVD, D66 en CDA waren van mening dat de middeninkomens van rond de zeventigduizend gulden er te weinig op vooruitgaan. Alleenstaanden schoten er slechts 0,3 procent mee op, terwijl sommige minima ruim 6 procent omhoog gaan en rijkeren zelfs 2 procent. Premier Kok beloofde in september hier iets aan te doen.

PvdA, D66 en de vakcentrale FNV maakten zich sterk voor de mensen met kleine baantjes - meest vrouwen - die in de plannen niet profiteerden van de arbeidskorting, een vast bedrag voor allen die tot 50 procent werken. Vermeend stelt nu voor de arbeidskorting voor iedereen te laten gelden, zodat de werkende minima er beter uitspringen.

De kosten bedragen ongeveer een half miljard gulden. Vermeend denkt dit bedrag te kunnen terugverdienen, omdat met alle omzettingen de opbrengst uit de inkomstenbelasting iets stijgt.

Ook alle ouderen krijgen een extraatje, want de ouderenkorting gaat omhoog. Gepensioneerden met een aanvullend pensioen van veertigduizend gulden vormden de enige groep die er in het paarse belastingplan iets op achteruit ging (0,1 procent). Vermeend heeft deze ongerechtigheid in de nieuwe voorstellen gladgestreken.

Het kabinet denkt vandaag de belangrijkste wijzigingen rond te krijgen. De Tweede Kamer begint de behandeling volgende week. Het kabinet hoopt dat deze in februari is afgerond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden