WW-plan valt goed in Den Haag

Werkgevers willen alleen de WW-kosten dragen als de ontslagbescherming op de schop gaat. Politiek Den Haag vindt het FNV-plan om de werkloosheidsuitkering te privatiseren ‘een boeiend idee’....

Dit blijkt uit een rondgang langs werkgeversorganisaties en partijen in de Tweede Kamer.

‘Het plan van de FNV kun je niet isoleren’, zegt Niek Jan van Kesteren, directeur van de werkgeverskoepel VNO-NCW. ‘Als werkgevers de uitkering bij werkloosheid moeten betalen, moet je ook kijken naar de ontslagvergoeding. We willen best over het FNV-voorstel praten, als versoepeling van het ontslagrecht ook bespreekbaar is.’ Een ander probleem is volgens Van Kesteren dat bedrijven zich niet tegen werkloosheid kunnen verzekeren, omdat die vooral conjunctureel bepaald is.

Vice-voorzitter Ton Heerts van de vakcentrale FNV kwam dinsdag met het plan de WW te privatiseren. Hij vindt dat werkgevers per onderneming of sector op termijn de WW-uitkeringen moeten gaan betalen. Volgens Heerts heeft dat een positief effect op de werkgelegenheid omdat werkgevers dan een belang hebben bij het in dienst houden van hun personeel. Ze zouden daardoor bovendien meer in scholing investeren.

Zowel het CDA, de VVD als de PvdA vinden het FNV-plan ‘een boeiend idee’. Vice-voorzitter Gerda Verburg van het CDA is vooral gecharmeerd van de nadruk op scholing. ‘Er moet meer worden geïnvesteerd in vakmanschap.’ Ook het idee dat de hoogte van de premie rechtstreeks is gekoppeld aan het aantal werknemers dat de WW in gaat, spreekt haar aan.

Net als haar collega’s bij PvdA en VVD ziet Verburg echter grote haken en ogen. Zo hangt het aantal werklozen vooral af van de conjunctuur. ‘Wat doe je als het economisch tegenzit?’, vraagt ook het VVD-Kamerlid Ed van der Sande zich af. De rekening kan volgens CDA en VVD niet eenzijdig bij de werkgevers worden gelegd.

Het PvdA-Kamerlid Saskia Noorman zet daarnaast grote vraagtekens bij het verplaatsen van de volledige verantwoordelijkheid naar de sociale partners. ‘Dat hebben we bij de WAO ervaren. Die is daardoor helemaal vol gestroomd.’ Desondanks is het FNV-plan volgens de drie grootste partijen de moeite waard om verder te onderzoeken.

De versoepeling van het ontslagrecht is een onderwerp waar werkgevers en vakbonden het maar niet over eens kunnen worden. Werkgeversorganisaties vinden het huidige ontslagrecht te traag, rigide en duur. Ze willen snellere procedures, werkgevers willen kunnen selecteren op kwaliteit en lagere vergoedingen. De vakbonden willen het huidige ontslagstelsel handhaven.

Dit conflict heeft het overleg in de Sociaal Economische Raad (SER), het adviesorgaan van werkgevers en vakbonden, dit voorjaar lam gelegd. Een SER-advies aan de politiek over het sociaal-economisch beleid voor de komende jaren liep stuk op het ontslagrecht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden