WW-maatregel is nu al gerepareerd

Ingenieursbureau Oranjewoud uit Heerenveen gaat voor honderdvijftig werknemers die het ontslaat de onlangs afgeschafte WW-vervolguitkering compenseren. Het is daarmee het eerste bedrijf dat de maatregel van het kabinet weer ongedaan maakt....

Van onze verslaggeefster

Het kabinet-Balkenende maakte 8 augustus bekend de vervolguitkering op de WW per direct af te schaffen. Mensen die na de maximaal vijf jaar WW nog geen baan hebben, vervallen nu in de bijstand of krijgen - als ze een vermogende partner hebben of een eigen huis - helemaal niets.

De vakbonden liepen al meteen te hoop tegen deze bezuinigingen van het kabinet . Zij besloten daarop de rekening aan de werkgevers te presenteren. Oranjewoud is de eerste werkgever die de bonden tegemoetkomt.

De uitkering van Oranjewoud is afhankelijk van de vraag of de werkloze in aanmerking komt voor bijstand. Ook hangt de duur van de vervolguitkering af van de leeftijd van de ex-werknemer. Hoeveel de regeling Oranjewoud, 1800 werknemers, gaat kosten is uiteraard afhankelijk van hoe snel de ontslagen werknemers een nieuwe baan hebben gevonden. Het bedrijf heeft geen prognose van de kosten gegeven.

Het ministerie van Sociale Zaken zegt dat het de vakbonden en werkgevers vrij staat om de gevolgen van het schrappen van de vervolguitkering van de WW te compenseren. Het ministerie ziet echter liever dat het geld wordt gebruikt om de werknemers te begeleiden naar een nieuwe baan.

De beslissing van het kabinet zorgde half augustus voor veel opschudding, mede doordat de maatregel per direct inging. Tot dan toe hadden werklozen, afhankelijk van de duur van hun werkzame leven, zes maanden tot vijf jaar recht op een uitkering van 70 procent van het laatst verdiende loon, de WW-uitkering. Daarna kregen zij nog twee jaar een vervolguitkering van maximaal 70 procent van het minimumloon. Werklozen van 57,5 jaar en ouder konden 3,5 jaar van de vervolguitkering gebruik maken.

Het kabinet wil met de snelle invoering voorkomen dat de vervolguitkering door werkgevers nog langer oneigenlijk wordt gebruikt als afvloeiingsregeling voor oudere werknemers. Oudere werknemers vertrokken vaak 8,5 jaar voor hun 65ste. Ze konden dan vijf jaar gebruik maken van een WW-uitkering en 3,5 jaar van de vervolguitkering, om vervolgens over te stappen op AOW en pensioen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden