Wurggreep makelaarsclub op Funda breekt nu ook de commissarissen op

Potentiële kopers van een huis op de Mariottestraat in Den Haag bekijken de woning tijdens een bezichtiging met de makelaar.

Het rommelt opnieuw bij Funda, de site voor huizenverkopers en -kopers die maandelijks 4 miljoen bezoekers trekt. Afgelopen week blijkt de voltallige raad van commissarissen opgestapt. Reden is een verschil van inzicht met makelaarsorganisatie NVM, die voor het grootste deel eigenaar is van Funda.

Bijzonderheden willen de Nederlandse Vereniging van Makelaars noch de teruggetreden toezichthouders geven. De voorzitter van de raad van commissarissen (RvC), Gerard Cremers, wil tegenover het persbureau ANP niet meer kwijt dan dat hij en commissarissen Jitse Groen en Oswald Coene in ieder geval de indruk hadden dat ze van de NVM ‘niet de kans kregen om de rol te spelen die een raad van commissarissen zou moeten spelen'.

De directie van de huizensite verklaart dat het besluit van de commissarissen onverwacht komt. Het moment is in elk geval op zijn minst ongelukkig. Over twee weken treedt de nieuwe topman van Funda aan, Quintin Schevernels (1971). Zijn voordracht door de RvC werd net twee weken geleden bekendgemaakt. Schevernels benoeming zou komende week op de algemene aandeelhoudersvergadering worden bekrachtigd.

Funda bestaat al sinds 2001.Beeld Funda

Koers

Volgens ingewijden zijn er inderdaad verschillen van mening over de koers van Funda. De website werd in 2001 opgericht door de NVM, en is behoort tot de dertig meest bezochte websites van Nederland. De NVM is meerderheidsaandeelhouder, de rest van Funda is in handen van een stichting die als vertegenwoordiger optreedt namens 2.200 certificaathouders.

De vraag voor sommigen is of dat zo blijft. Vorig jaar meldde zich uit het niets een Amerikaanse investeerder die zich volgens het Financieele Dagblad voor een kwart tot een derde wilde inkopen. De NVM noemt verkoop echter 'niet opportuun'. Afgaande op het bod van General Atlantic zou de huizensite ongeveer 240 miljoen euro waard zijn. Er zouden meer kapers op de kust zijn.

Toen het nieuws over het bod bekend werd klaagden NVM-leden dat het bestuur hen daarvan niet op de hoogte had gebracht. ‘Los van de vraag of Funda wel of niet verkocht moet worden, een aandeelhouder hoort te vernemen wat er speelt’, zei Sander Heinen van de Amsterdamse makelaarsvereniging tegenover het Financieele Dagblad.

Still uit een promotiefilmpje op Funda.Beeld Funda

Lucratief

Van buiten wordt al langere tijd druk uitgeoefend op de NVM om haar greep op Funda te versoepelen. Volgens de vereniging Eigen Huis trekt de website makelaars die bij de NVM zijn aangesloten voor. Toen vorig jaar General Atlantic zich als partner meldde, noemde Eigen Huis dat zo gek nog niet, als dat bijdragen aan een breder, eerlijker aanbod.

De NVM voelt er weinig voor om de touwtjes uit handen te geven. Om te beginnen: de site is uiterst winstgevend. Het maakt een nettowinst van 10,5 miljoen euro op een omzet van 28,2 miljoen. Huisverkopers betalen de site een basistarief voor publicatie en extra voor diensten als een 3D-presentatie. Ook biedt Funda de ruim vierduizend NVM'ers een grote marktmacht. De website was lang verboden terrein voor andere verkoopbemiddelaars dan de leden van de grootste makelaarsvereniging van Nederland.

Pogingen om daar verandering in te brengen leverde gemengde resultaten op. Vorig jaar won de NVM nog een rechtszaak die was aangespannen door de concurrerende makelaarsvereniging VBO tegen Funda wegens misbruik van zijn marktpositie. Makelaars en taxateurs van VBO hebben sinds 2008 wel toegang tot de website. Maar, stellen zij, het aanbod van NVM-leden komt steevast bovenaan te staan als kopers zoeken naar koopwoningen. De VBO-leden zouden ook tot ruim zes keer meer betalen voor een plaatsing van een huizenadvertentie.

De rechtbank van Amsterdam oordeelde in oktober dat Funda weliswaar een monopolieheeft, maar dat daaruit niet automatisch voortvloeit dat de andere makelaars een slechtere concurrentiepositie hebben. Volgens de rechter mag Funda handelspartners ongelijk behandelen. Dat staat niet meteen op gespannen voet met de mededingingswet. Funda zou trouwens in 2016 opgehouden zijn met het aanbod van NVM-leden bovenaan de website te plaatsen, nadat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) Funda daarvoor op de vingers had getikt.

Vertrekkers

De commissarissen zijn overigens niet de eerste bestuurders die zich stuklopen op de behoudzucht van de grootaandeelhouder NVM. In 2013 stapte de tweekoppige directie op. Algemeen directeur Joep Ketelaar en Thijs Vieleers, directeur business en product development, gingen ieder op zoek naar een ‘nieuwe uitdaging’, zo heette het in een persbericht. De achterliggende reden zou zijn dat het duo van de NVM niet de ruimte kreeg om meer te doen met Funda.

In 2007 werd oprichter en directeur Marque Joosten op non-actief gesteld, omdat hij Funda wilde openstellen voor concurrerende makelaars.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden