columnpeter de waard

Wordt spaarder gedwongen te gaan speculeren of het geld in een oude sok te stoppen?

null Beeld
Peter de Waard

Bankspaarders zijn de nieuwe bankrovers. En banken stellen inmiddels alles in het werk om ze buiten de deur te houden, zoals ze met succes hebben gedaan met de groep rovers die ooit met de slogan ‘handen hoog, dit is een overval’ de kantoren binnenvielen.

Sparen is van een deugd eerst een ondeugd geworden en nu bijna een ‘misdaad’. Banken proberen zich met alle mogelijke middelen te beveiligen tegen de eindeloze toevloed van onwelkom spaargeld. Inmiddels worden al negatieve rentes in rekening gebracht voor spaarsaldi boven de 100 duizend euro, maar dat heeft niet kunnen voorkomen dat er vorig jaar nog eens 42 miljard euro aan spaargeld is bijgekomen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2019.

Daarom worden er naast de prikkeldraadversperringen en mijnenvelden van de negatieve rentes nieuwe onneembare barrières opgeworpen om de ‘criminelen van de 21ste eeuw’ af te schrikken. Spaarrekeningen worden gewoon verboden. ABN Amro stopt op 5 juli met de internetspaarbank Moneyou. Verzekeraar Aegon maakte donderdag bekend dat al zijn spaarders voor 1 september naar een bank moeten overstappen. In totaal zou het gaan om 90 duizend bankrekeningen.

Spaarders kosten de banken geld. Er zit administratieve rompslomp aan spaarrekeningen. En de banken moeten het overtollige geld parkeren tegen een half procent negatieve rente op een rekening bij de Europese Centrale Bank. Alleen de vier grote Nederlandse banken worden hierdoor jaarlijks ‘beroofd’ van 1 miljard euro. Dat is vele malen meer dan de kosten van de ouderwetse bankroven door ongure types met bivakmutsen.

Het grote verschil is dat de sympathie van de politici nu ligt bij de rovers. Die durven banken niet tegen zich in het harnas te jagen. Het is niet dat ze hun klanten zo koesteren, maar wel uit vrees voor een wettelijk verbod op negatieve rente zoals in België al het geval is. De vier grote banken zijn daarom naarstig op zoek naar alternatieven. Zo proberen ze klanten te verlokken om de spaarrekening om te zetten in een beleggingsrekening. Of spaarders moeten speculanten worden. ING houdt spaarders al een worst voor met een premie van 25 euro voor het openen van een beleggingsrekening, waarmee ze kunnen spelen met aandelen Just Eat Takeaway of Air France-KLM. Iedere transactie levert de banken provisies op. ING wijst klanten die geen zin hebben in een riskant beursavontuur op de vergelijkingssite van Independer en de Consumentenbond, zodat spaarders kunnen zien of ze elders een hogere rente kunnen krijgen.

De banken zijn bang dat de spaardersroof nog eindeloos duurt. Er is geen zicht op een rente-omslag. De kans bestaat dat ze uiteindelijk allemaal een spaarverbod instellen en de klanten verplichten hun geld in een oude sok te stoppen.

Misschien kan de oude Rijkspostspaarbank weer in ere worden hersteld. Die kan dan stelen van de belastingbetaler die zich toch altijd al beroofd voelt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden