Analyse

Wordt KPN overgenomen?

KPN telt weer mee, maar lijkt te klein om het in zijn eentje te kunnen volhouden op de telecommarkt. Een overname door Telefonica of Deutsche Telecom lijkt logisch.

Beeld ANP

De persoonlijke financiën van KPN-baas Eelco Blok haalden dit jaar al twee keer het nieuws. Begin april was het de bonus van ruim 4 ton, waar hij na protest van de vakbonden toch maar van afzag. Maandag waren het de aandelen die Blok kocht in zijn eigen bedrijf. De Autoriteit Financiële Markten meldde dat de bestuursvoorzitter 25 duizend aandelen KPN had ingeslagen voor 3,35 euro per stuk. Bloks directe collega en voormalig minister van Financiën Jan Kees de Jager kocht zich voor bijna 1,5 ton in bij het eigen bedrijf.

Met deze investeringen zetten de bestuurders het positieve sentiment rondom KPN extra kracht bij. Dit weekend deed Blok dat ook al door een openhartig interview te geven aan Het Financieele Dagblad nadat hij mede dankzij de verkoop van de Belgische dochteronderneming Base goede kwartaalcijfers had gepresenteerd. Blok schrok er niet voor terug in het FD te speculeren op de mogelijkheid dat KPN Belgacom zou kopen.

Een Roemeense arbeider loopt boven een enorm reclamebord van T-Mobile in Boekarest. Beeld EPA

Zelfverzekerde houding

Deze zelfverzekerde houding werkt kennelijk aanstekelijk. Het aandeel KPN, dat vier jaar geleden nog kelderde, zit sinds 2013 in de lift en behoorde maandag wederom tot de sterkste stijgers in de AEX met een stijging van 2,9 procent. Ziet de toekomst van KPN er inderdaad zo zonnig uit?

'Ik stop mijn geld niet graag in bedrijven in een markt met slechte vooruitzichten', zegt Jos Versteeg van Theodoor Gilissen. Als een van de weinige analisten beveelt hij KPN nog steeds niet aan. Hij stelt dat het bedrijfsmodel in de telecom zomaar een nieuwe trap kan krijgen. 'Bellen via WhatsApp of andere internetdiensten bijvoorbeeld. Wanneer meer bedrijven en consumenten doorkrijgen hoe goed dat inmiddels werkt, gaat het KPN veel geld kosten.'

En er zijn meer bedreigingen. Dat jongeren televisiezenders verruilen voor YouTube. Of de pogingen van de Europese Commissie om de woekertarieven voor dataroaming in het buitenland aan te pakken. Versteeg: 'Daar verdienen aanbieders nu goed aan, maar dat kan zo afgelopen zijn.'

Beeld de Volkskrant

Belangrijke stappen

Toch erkent ook Versteeg dat KPN onder Blok de afgelopen jaren belangrijke stappen heeft gezet, zoals de verkoop door buitenlandse dochterbedrijven E-Plus en Base. Bovendien lukt het KPN inmiddels goed om via het bestaande netwerk breedbandinternet en tv aan te bieden. Daarvoor hoeft het dus geen kapitalen te investeren in glasvezel, zoals beleggers lang vreesden.

'Het netwerk van KPN ligt er door investeringen afgelopen jaren goed bij', zegt analist Emmanuel Carlier van ING. Carlier was een van de eersten die anderhalf jaar geleden besloot zijn oordeel over het aandeel te verbeteren naar 'kopen'. Volgens hem staat KPN erg sterk doordat op vier fronten actief is: breedbandinternet, televisie en telefonie via kabel en draadloos netwerk. Bedrijven die dat doen, houden klanten langer bij zich, blijkt uit onderzoek.

Lappendeken

Maar het optimisme wil nog niet zeggen dat het concern nu weer in rustig vaarwater is gekomen. Alle analisten en ook Eelco Blok zelf voorspellen dat de telecomsector in Europa aan de vooravond staat van een nieuwe overnameslag. Blok: 'De lappendeken van Europese telecombedrijven is op termijn niet houdbaar.' Grote bedrijven zijn uiteindelijk in het voordeel, zegt hij.

Een overname van Belgacom door KPN klinkt in dat licht misschien mooi. Maar logischer lijkt het dat KPN zelf ten prooi zal vallen aan het veel grotere Telefonica of Deutsche Telecom. Ook Blok houdt daar serieus rekening mee. 'Als ik het aan mezelf goed kan uitleggen en aan de klanten en de medewerkers, dan zou ik daar geen moeite mee hebben.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden