VIJF VRAGEN

Wordt hypotheek echt weer duurder?

Financieel directeur van de Rabobank Bert Bruggink waarschuwde maandag dat de hypotheekrente flink omhoog gaat. Net nu de huizenmarkt wat aantrekt.

Yvonne Hofs
null Beeld funda.nl
Beeld funda.nl

Wat heeft Rabobank-bestuurder Bruggink precies gezegd?

In een interview met het Financieele Dagblad stelde Bruggink dat de banken de hypotheekrente fors moeten verhogen, omdat zij steeds grotere vermogensreserves moeten aanhouden. Toezichthouders stellen hoge buffers verplicht om de banken veiliger te maken, zodat het risico op een nieuwe bankencrisis - waarbij de burger de rekening betaalt - afneemt.

Bruggink waarschuwt diezelfde burger nu dat hoge buffers de banken veel geld kosten. 'De kosten kunnen verdubbelen of zelfs meer dan dat', zei hij maandag tegen RTL Z. Die hogere kosten moeten de banken op den duur wel doorberekenen aan hun klanten, aldus Bruggink. Dus de burgers - de klanten van de bank - betalen hoe dan ook de rekening.

Banken kunnen toch genoegen nemen met minder winst in plaats van hun klanten extra te belasten?

Volgens Bruggink kan dat niet. 'Op dit moment zijn de rentemarges op bankproducten laag', zegt hij in het FD. Tegen RTL Z zei hij dat de banken hun winsten moeten verhogen. Ze moeten namelijk veel extra geld verdienen om hun buffers aan te vullen.

De Rabobank-bestuurder voorziet dat de kosten alleen maar zullen toenemen, omdat er nog strengere regelgeving zit aan te komen. Hypotheken worden dan een heel dure balanspost voor de banken, meldt Bruggink. Hij voorziet dat Nederlandse banken hun hypotheken daarom vaker zullen doorverkopen aan grote beleggers zoals pensioenfondsen, verzekeraars en buitenlandse beleggingsfondsen. Omdat die er ook iets aan willen verdienen, moet de winstmarge op hypotheken omhoog. 'Dat is logisch, want behalve de bank moet ook de geldschieter er dan zijn boterham mee smeren.'

Bert Bruggink, Financieel directeur van de Rabobank Beeld anp
Bert Bruggink, Financieel directeur van de RabobankBeeld anp

Is dit een geloofwaardig verhaal?

Het klopt wel dat banken wat meer kosten maken naarmate ze meer buffers moeten aanhouden. Het klopt ook dat het geld om de buffers te verhogen vooral uit de winst moet komen. Daar staat tegenover dat de rente die de banken betalen op de leningen die ze zelf aangaan - zoals spaartegoeden - sterk is gedaald, met dank aan de renteverlagingen van de Europese Centrale Bank.

Tegenover kostenstijgingen staan dus kostendalingen. Brugginks bewering dat de rentemarges op bankproducten laag zijn, klopt niet. De banken rapporteren zelf in hun presentaties voor beleggers dat de rentemarge (hun belangrijkste inkomstenbron) sterk is gestegen. Sinds begin 2009 is de rentewinst voor alle Nederlandse banken duidelijk toegenomen, ondanks de hogere buffereisen.

De Amsterdamse hoogleraar economie Maarten Pieter Schinkel heeft dat twee jaar geleden ook met eigen onderzoek aangetoond. 'De rentemarge op hypotheken is volgens onze berekeningen al weer een tijdje een vol procentpunt hoger dan vóór de kredietcrisis', zegt hij. 'Hierin zijn de kosten van de bestaande strengere vermogensbuffers al meegenomen. Ook als de regels nog strenger worden zoals Bruggink verwacht, zullen de extra kosten daarvan geen volle procentpunt bedragen. Dus dan maken de banken nog steeds meer winst op hypotheken dan vroeger.'

Wat vinden ING en ABN Amro van Brugginks waarschuwing?

De twee andere grote hypotheekverstrekkers voelen zich niet geroepen Bruggink bij te vallen. Ze houden zich liever op de vlakte. 'We gaan niet reageren op uitspraken van de Rabobank', meldt een ING-woordvoerder. 'Over de gevolgen van de strengere regelgeving hebben onze bestuurders al meermalen iets gezegd. Daar hebben we niet zoveel aan toe te voegen.'

ING-bestuurders hebben in interviews net als Bruggink gezegd dat zij de extra kosten die de nieuwe regelgeving met zich meebrengt zullen doorberekenen aan de klant.

De spreekbuis van ABN Amro zegt alleen: 'Wij speculeren nooit over toekomstige hypotheekrentes en gaan dus niet in op Brugginks uitspraken.'

null Beeld funda.nl
Beeld funda.nl

Waarom speculeert Bruggink daar dan wel op?

Waarschijnlijk is hij gewoon aan het lobbyen. De strengere regels die volgens Bruggink de hypotheekrentes zullen opjagen, zijn namelijk nog niet aangenomen. Ze zijn net voor inspraak aan de banken voorgelegd. Door te schermen met forse kostenstijgingen voor huiseigenaren wil hij de Nederlandse politiek waarschijnlijk schrik aanjagen. Dit in de hoop dat die politiek hem helpt de voorstellen voor strengere bankenregulering af te zwakken. Bruggink zegt te hopen dat men inziet dat 'deze voorstellen een onverstandige zet zijn'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden