ColumnPeter de Waard

Wordt Boris de zevende plaag van Mark Rutte?

Een nieuwe Britse premier krijgt van zijn voorganger – ten slotte de enige met echt ervaring in die baan – drie enveloppen die hij mag openmaken bij een crisis. In de enveloppe voor de eerste crisis zit een briefje met het advies: ‘Geef je voorganger de schuld.’ In de tweede een briefje met: ‘Vertel dat de statistieken niet kloppen’. En in de derde en laatste staat op het briefje: ‘Leg alvast de drie enveloppen klaar voor je opvolger.’

Het is een grap van Gordon Brown toen hij in 2010 plaats moest maken voor zijn opvolger David Cameron. Die hoefde pas na zes jaar de derde enveloppe te openen.

May kon er drie jaar mee wachten. Boris Johnson is mogelijk al na drie maanden aan het openen van zijn derde enveloppe toe. Eigenlijk begint hij vandaag al met drie crises tegelijk: Iran, een op 31 oktober dreigende No Deal-Brexit en een als sneeuw voor de zon wegsmeltende meerderheid in het Lagerhuis.

Waar Boris Johnson opduikt, leidt dat altijd tot schandalen en chaos, wat veel Britten als een charmante eigenschap zien. Maar hij wil ook geliefd zijn en dat valt niet mee als er nog voor het begin van zijn premierschap tientallen messen in zijn rug zijn gestoken.

Een van zijn moeilijkste opdrachten zal zijn het bedrijfsleven in te palmen, dat niets moet hebben van een wild vertrek uit de EU waardoor veel ondernemers in een gigantische papierwinkel verzeild zullen raken en hoge tarieven moeten betalen om goederen naar de EU te exporteren en om onderdelen binnen te halen. Bijna de helft van alle export gaat naar de EU en meer dan de helft van de import komt van dezelfde EU. Zelfs Boris kan daar weinig aan veranderen. Aan het sluiten van een handelsverdrag met de VS zitten – ook met alle toewijding van Donald Trump – zoveel juridische haken en ogen, dat het jaren zal duren voordat hij daar verandering in kan brengen.

Niettemin heeft Johnson vorige week in een uiterste poging ze voor het land te behouden, de bedrijven beloofd de meest ondernemersvriendelijke premier ooit te worden.

Dat kan hij maar op een manier realiseren: een forse verlaging van de vennootschapsbelasting. Alleen gaat die op 1 januari 2020 al terug van 19 naar 18 procent. Boris Johnson zou die bijvoorbeeld kunnen halveren van 18 naar 9 procent, waarmee het land het grootste belastingparadijs van Europa wordt. Premier Rutte zal het als zijn zevende plaag beschouwen.

Alleen heeft Boris Johnson ook veel andere plannen die bergen geld kosten. Hij wil de politie versterken, een einde maken aan de fileproblemen in het land en tegelijkertijd het grootste fietspadennet ter wereld realiseren. Als lastenverzwaring niet mag, moet hij het begrotingstekort laten oplopen tot 10 of nog meer procent van het bbp om alleen eentiende van die beloftes te kunnen inlossen.

Voor het land is het te hopen dat hij voor zondag de drie enveloppen aan een opvolger overhandigt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden