De KwestiePeter de Waard

Wordt Argentinië al weer geplukt door de aasgieren?

null Beeld

Een financiële slachting is een feestmaal voor de aasgieren. En de zogenoemde hedgefondsen zijn daarom al massaal neergestreken in de Argentijnse pampa’s – hun favoriete jachtveld. Sinds Argentinië in 1816 onafhankelijk werd, is het al acht keer bankroet gegaan.

Nu de waarde van Argentijns staatspapier elke dag wegzakt omdat beleggers als pensioenfondsen en verzekeraars het vertrouwen zijn kwijtgeraakt in de beleidsmakers en hun obligaties dumpen, kopen zij die in kleine plukjes op tegen een kwart of een derde van de oorspronkelijke waarde. Zij hopen later via allerlei rechtszaken daar weer het volle pond of tenminste veel meer dan de huidige marktwaarde voor terug te krijgen. Het is geld slaan uit de ellende van een ander.

Na het faillissement van Argentinië in 2001 hebben ze de smaak te pakken. In dat jaar verzaakte Argentinië op de rentebetaling een aflossing van 86 miljard dollar aan uitstaande obligaties. Vier jaar later werd met de crediteuren een akkoord bereikt over een schuldherstructurering, waarbij ze 30 procent van het oorspronkelijke bedrag betaald kregen en 70 procent werd kwijtgescholden.

Daar ging 93 procent van de schuldeisers mee akkoord, maar 7 procent weigerde mee te doen. Die eiste alles terug. Daaronder behoorde onder meer Elliott Management – hier bekend van de overval op AkzoNobel – dat vlak daarvoor schuldpapier voor een fractie van de waarde op de markt had gekocht.

Na een lange juridische procedure werden de aasgieren in 2014 door een Amerikaanse rechter in het gelijk gesteld, waarna ze beslag legden op allerlei Argentijnse bezittingen. Zelfs een marineschip in Ghana werd aan de ketting gelegd, tot grote woede van de toenmalige president Cristina de Kirchner die sprak van ‘chantage door speculanten’ en ‘aantasting van de soevereiniteit’. De nieuwe president Mauricio Macri besloot uiteindelijk in 2016 tot een nieuwe schikking, waaraan alleen Elliott Management al twee miljard dollar zou hebben verdiend. Hierdoor kon Macri weer internationaal geld lenen. Alleen al van het IMF kreeg hij 57 miljard dollar aan leningen.

Maar nu dreigt een nieuw ‘negende’ faillissement. Reden is dat Macri bij de presidentsverkiezingen in oktober dreigt te worden verslagen door van de linkse peronist Alberto Fernández en voormalig president Cristina de Kirchner. Die willen schoon schip maken en eisen kwijtschelding van oude schulden. Dit heeft al geleid tot een enorme koersval van de Argentijnse peso en een massale kapitaalvlucht.

Op dit moment noteren de in dollars genomineerde Argentijnse obligaties 38 procent van de waarde, hetgeen wil zeggen dat obligaties van duizend dollar voor 380 dollar op de markt worden verhandeld. De aasgieren met de sterkste zenuwen kopen nu al in.

Als het land weer bankroet gaat, kan via een juridische procedure weer geprobeerd worden alles terug te krijgen. Schulden blijven nu eenmaal altijd schulden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden