Woonlasten grote gemeenten gaan voor het eerst omlaag

De inwoners van 38 Nederlandse steden betalen in 2017 minder gemeentelijke woonlasten dan in 2016. Het is voor het eerst dat deze lasten dalen sinds dit jaarlijks wordt bijgehouden (2002).

Huurders zijn dit jaar gemiddeld 3 euro minder kwijt dan vorig jaar, huiseigenaren betalen 1 euro minder. Beeld null
Huurders zijn dit jaar gemiddeld 3 euro minder kwijt dan vorig jaar, huiseigenaren betalen 1 euro minder.

Huurders zijn dit jaar gemiddeld 3 euro minder kwijt dan vorig jaar, een daling van 1 procent. Voor huiseigenaren zijn die lasten 1 euro gedaald, ofwel 0,2 procent. Dat blijkt uit het jaarlijkse overzicht van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de universiteit in Groningen.

Het COELO zette de ontwikkeling in de 38 grootste gemeenten op een rij, waar 40 procent van de Nederlanders woont. De lastendaling wordt met name veroorzaakt doordat veel gemeenten de afvalstoffenheffing hebben verlaagd. Dat zijn de kosten die de gemeente in rekening brengt voor het ophalen en verwerken van huisvuil.

De gemiddelde Nederlandse afvalstoffenheffing is 277 euro per jaar. Dat is 1,6 procent minder dan in 2016. De afvalstoffenheffing daalt volgens onderzoeker Corine Hoeben van het COELO, omdat gemeenten afval steeds vaker laten hergebruiken. Hergebruik bespaart de gemeente de hoge kosten van het verwerken van restafval. 'Gemeenten zeggen: hoe beter mensen het afval voor ons scheiden, hoe lager de kosten voor ons zijn', vertelt Hoeben. Gemeenten mogen geen winst maken op de afvalstoffenheffing, dus lagere kosten voor de gemeente betekent automatisch een lager tarief voor de bewoners. De enige andere gemeentelijke woonlast is de rioolheffing, maar die stijgt in 2017 beperkt.

Precariobelasting

Volgens het COELO lijken de woonlasten dit jaar lager dan zij in werkelijkheid zijn door het vertekenende effect van de precariobelasting. In 2016 voerden 70 gemeenten deze heffing op kabels en leidingen onder gemeentegrond op het laatste moment in. Gemeenten sturen de rekening voor precario naar stroom- en gasleveranciers die de kosten van deze gemeentebelasting weer op hun klanten verhalen. Omdat de gas- en stroomrekening daardoor een verborgen belastingpost bevat, kunnen de werkelijke woonlasten hoger liggen dan uit de gemeentetarieven blijkt.

'Gemeenten die ondergrondse precariobelasting heffen, hoeven de ozb minder te verhogen dan gemeenten die dat niet doen', zegt Hoeben. De ozb (onroerendezaakbelasting) is de derde gemeentelijke woonlast voor huiseigenaren. Huurders betalen deze belasting niet.

'Gemeentebesturen vinden precario heerlijk', zegt Hoeben. 'De ozb is qua inkomsten de belangrijkste belasting, maar omdat die als aparte rekening bij bewoners op de mat valt, is deze heffing niet populair. Voor precariobelasting hoeven gemeenten alleen maar een paar aanslagen te versturen naar de energieleveranciers en de miljoenen stromen binnen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden