Wooncorporatie in last door wanbeleid

De Kleine Meierij uit Rosmalen wankelt onder te grote leningen en riante salarissen...

Van onze verslaggeverMerijn Rengers Merijn Rengers

AMSTERDAM De woningcorporatie De Kleine Meierij uit Rosmalen heeft zichzelf aan de rand van de afgrond gebracht door te veel geld te lenen, het personeel overdreven te belonen en 40 procent te veel te betalen voor bouwopdrachten en het aankopen van bouwgrond en woningen.

Dat blijkt volgens directeur Simon Jansen uit drie recente onderzoeken naar de misstanden bij de sociale verhuurder. Jansen is sinds medio vorig jaar directeur bij De Kleine Meierij. Zijn voornaamste taak is te voorkomen dat de woningcorporatie omvalt als gevolg van de onverantwoorde bedrijfsvoering in het recente verleden.

Uit de onderzoeken is gebleken dat de organisatiekosten bij de corporatie 30 procent hoger liggen dan elders in de corporatiebranche. Zo rijden 17 van de 49 personeelsleden in een lease-auto. Die moeten zij direct inleveren. Ook worden alle extra’s van het personeel bovenop de cao geschrapt.

Jansen zegt niet te kunnen tornen aan de salarissen. Zijn voorganger zou bij zijn pensionering extra salarisschalen hebben toegezegd. Janssen wil daar niet op ingaan.

De grootste financiële tegenvallers zitten in de leningen- en vastgoedportefeuille. Jansen: ‘Er is zo veel geld geleend bij de Bank Nederlandse Gemeenten dat we bij ongewijzigd beleid failliet kunnen gaan. We zijn bezig projecten uit te stellen of te verkopen om orde op zaken te stellen.’

Uit de onderzoeken kwam ook naar voren dat de corporatie zo’n 40 procent te veel betaalde voor vastgoed, woningen en grond, en bij het verlenen van opdrachten aan bouwers en aannemers. Jansen: ‘Ik trof een gesloten, naar binnen gekeerde cultuur aan. Als je transparant werkt, kunnen dit soort dingen niet gebeuren.’ Volgens Jansen is geen onderzoek verricht naar mogelijk frauduleus handelen.

De Kleine Meierij is een middelgrote woningcorporatie en bezit circa 3.500 woningen in Rosmalen en Den Bosch. Ook is de corporatie actief op de vinexlocatie De Groote Wielen, ten oosten van Den Bosch.

De afgelopen tijd kwamen meer woningcorporaties in problemen door fraude of mismanagement. Naar aanleiding van vastgoedaffaires bij het Amsterdamse Rochdale en de gereformeerde bejaardenhuisvester SGBB in Hoofddorp staan de integriteit en het toezicht op de corporaties weer prominent op de politieke agenda.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden