Woonbond: commerciële verhuur duurder en slechter

Commerciële huisbazen vragen hogere huren dan woningcorporaties terwijl de kwaliteit van hun huizen lager is. Gemiddeld zijn huurders voor een vergelijkbare woning zo'n 110 euro per maand meer kwijt bij een commerciële huisbaas, stelt huurdersvereniging Woonbond.

Beeld Thinkstock

'Schokkend', noemt Woonbond-directeur Ronald Paping de cijfers. Zijn vereniging publiceert vandaag een rapport over de verschillen. De Woonbond maakt zich er druk over omdat het kabinet commerciële verhuurders de komende jaren de ruimte wil geven hun huren meer te verhogen dan woningcorporaties.

Nederland telt ruim 2,6 miljoen 'gereguleerde' huurwoningen; huizen met een huur tot 710 euro per maand waarvan de maximale jaarlijkse huurverhoging wettelijk is vastgelegd. Die huizen zijn vooral in handen van woningcorporaties, maar zo'n 16 procent is van commerciële beleggers. Dat zijn particulieren, bedrijven en grote institutionele investeerders zoals pensioenfondsen.

De huren op de commerciële markt zijn in verhouding met de geboden kwaliteit een stuk hoger, stelt de Woonbond vast. 'En dat treft veel huurders met weinig geld', zegt directeur Paping.

Driehoek

Voor dat extra geld krijgen huurders bij de commerciëlen ook een slechtere service, constateert de Woonbond. Bij de Huurderslijn komen relatief meer klachten binnen over particuliere verhuurders dan over woningcorporaties. De huurcommissie, waar huurders kunnen protesteren over de huurprijs of het onderhoud aan hun woning, behandelt twee keer zoveel zaken over particuliere verhuurders dan over woningcorporaties.

Volgens Co Koning van Vastgoedbelang vertekenen de cijfers in het rapport het beeld. Onder meer omdat particuliere verhuurders vooral veel huizen bezitten 'in de driehoek Amsterdam Rotterdam en Utrecht'. Daar liggen de huren gemiddeld nou eenmaal hoger, zegt Koning.

Toch erkent hij dat een commerciële huisbaas doorgaans duurder is dan een corporatie. 'Dat is logisch. De corporaties bieden feitelijk gesubsidieerde woningen aan, terwijl mijn leden het zonder staatssteun moeten doen. Daarom zijn er ook van die lange wachtlijsten voor corporatiewoningen. Bij commerciële verhuurders zijn die er amper.'

Status aparte

De Woonbond richt zijn pijlen op de commerciële verhuurders, omdat ze vanaf volgend jaar mogelijk een status aparte krijgen in de huurwetgeving. Minister Stef Blok voor Wonen wil hen toestaan de huren te verhogen met 2,5 procent bovenop de inflatie, terwijl woningcorporaties gemiddeld 1 procent boven inflatie mogen stijgen.

Volgens Koning is die extra ruimte hard nodig omdat verhuurders de zogenoemde 'verhuurdersheffing' moeten betalen. Dat is de belasting die het kabinet oplegt aan verhuurders van gereguleerde woningen.

Koning: 'Die heffing is bedoeld voor de corporaties die jarenlang met overheidsgeld hun vermogen hebben kunnen opbouwen en daar rare dingen mee zijn gaan doen. Maar particuliere verhuurders krijgen hem ook voor hun kiezen.'

Als het kabinet de verhuurdersheffing zou schrappen, hoeven de commerciële huren ook minder hard omhoog, aldus Koning. 'Maar zolang de heffing blijft, kunnen mijn leden niet zonder die extra huurstijging.'

Beeld De Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden