Woonbelasting hoogst in Blaricum

Een meisje speelt op de Blaricummerheide.Beeld ANP

Inwoners van Blaricum, in 't Gooi, betalen dit jaar het meest aan woonbelastingen. In Aalten, in de Achterhoek, zijn inwoners het minste geld kwijt. In Blaricum betaal je gemiddeld 1.198 euro per jaar aan gemeentelijke woonbelastingen. In Aalten is dat de helft minder, met gemiddeld 520 euro.

Dit blijkt uit de Atlas van lokale lasten 2015 die morgen zal verschijnen. De atlas is samengesteld door de Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO). In de top-5 staan vooral zogenoemde villagemeenten als Blaricum, Bloemendaal en Wassenaar. Dat daar de lasten het hoogst zijn, komt vooral door de hogere onroerendezaakbelasting (ozb) als gevolg van gemiddeld duurdere huizen.

De onderzoeksresultaten werden afgelopen zaterdag gepresenteerd in het televisieprogramma Kassa. In 71 procent van de gemeenten liggen de gemeentelijke woonlasten (ozb plus riool- en afvalstoffenheffingen) tussen de 600 en 800 euro per huishouden. Gemiddeld was de stijging in vergelijking tot 2014 2,7 procent. Onderzoekster Corine Hoeben van het Coelo zei bij Kassa dat veel gemeenten de ozb dit jaar niet hebben verhoogd. 'En dat is opvallend, omdat gemeenten er dit jaar extra taken bij hebben gekregen, zoals zorgtaken.'

Beeld .

Afvalstoffenheffing

Gemeenten mogen hun belastingtarieven volgens het Coelo zelf bepalen, al zijn er wel restricties. Zo mogen de opbrengsten van de afvalstoffenheffing en rioolheffing niet hoger zijn dan de uitgaven. De hoogte van onder andere hondenbelasting, toeristenbelasting en ozb staan gemeenten vrij. De afvalstoffen- en rioolheffing in de 393 gemeenten van ons land verschillen niettemin sterk. Zo betaalt een gezin in Veenendaal (Utrecht) elk jaar 79 euro voor het toiletbezoek. In Zwartewaterland (Overijssel) is de rioolbelasting meer dan vier keer zoveel met 375 euro.

In Eemsmond (Groningen) kost het 82 euro per jaar om het huisvuil op te laten halen, in Wassenaar kost dat 433 euro. 'Dat komt doordat Eemsmond niet alle kosten van de afvalinzameling dekt uit de opbrengsten van de afvalstoffenheffing. De meeste andere gemeenten doen dit wel', aldus Hoeben. De ozb is het hoogst in Blaricum (688 euro) en het laagst op Texel (118 euro). De sterkste stijging van ozb is dit jaar in Muiden (plus 44 procent), terwijl die in Schermer dit jaar met 29 procent daalt na een fusie met Alkmaar.

Toeristen- en hondenbelasting worden niet in alle gemeenten in rekening gebracht. Haarlemmermeer kent de hoogste toeristenbelasting (minimaal 5 euro per overnachting) en Strijen, in de Hoeksche Waard, de laagste (0,46 euro). In totaal zijn er 305 gemeenten die belasting rekenen voor een hond: van 20 euro in Opmeer (NH) tot 128 euro in Rotterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden