Woonakkoord pakt slecht uit voor laagste inkomens

Door het Woonakkoord dreigen sociale huurwoningen onbetaalbaar te worden voor hun primaire doelgroep: mensen met lage inkomens. Dit blijkt uit een studie van Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TUDelft, in opdracht van corporatiekoepel de Vernieuwde Stad.

Beeld De Volkskrant

Als de woningcorporaties de huren bij verhuizingen optrekken tot het maximale niveau, worden de meeste huurwoningen onbereikbaar voor grote groepen minima - bijvoorbeeld voor alleenstaanden die moeten rondkomen van een bijstandsuitkering. Die groepen kunnen dan nog maar minder dan 2 procent van alle sociale huurwoningen betalen.

Door het Woonakkoord dat minister Stef Blok in februari sloot met D66, ChristenUnie en SGP, zitten woningcorporaties in geldnood. Zij moeten een heffing van 1,7 miljard euro betalen, bijna twee maanden huurinkomsten. Dat geld zullen ze grotendeels bij hun huurders ophalen door hun meer geld te vragen.

Hoger percentage
Het belangrijkste moment voor de huurverhoging is daarbij de verhuizing van een zittende huurder. Hoeveel nieuwe huurders meer betalen dan hun voorganger beslissen de corporaties, vaak in overleg met gemeenten. Nu vragen ze nieuwe huurders gemiddeld nog zo'n 70 procent van de maximaal wettelijk toegestane huur. Onder de financiële druk zullen de meeste corporaties dat percentage flink opvoeren, voorziet Boelhouwer.

Dat is al te zien in Amsterdam, waar de meeste verhuurders de prijs ophogen tot 100 procent. De grootste woningcorporatie van Nederland, het Rotterdamse Vestia, verhoogt wegens grote financiële problemen tot 95 procent.

'Ik verwacht niet dat alle corporaties hun huren tot 100 procent zullen optrekken', zegt de Amsterdamse woningmarkthoogleraar Johan Conijn. In grote delen van het land zijn er niet genoeg huurders bereid om die bedragen te betalen. Verhuurders kunnen ook aan geld komen door bouwprojecten te schrappen, te bezuinigen op het onderhoud en op de eigen organisatie en door huizen te verkopen. 'Dat zullen ze eerst doen voordat ze geen huizen meer beschikbaar stellen voor minima', zegt Conijn.

Het onderzoek van Boelhouwer toont volgens Conijn wel aan dat de betaalbaarheid van de huurwoningen sterk in het gedrang komt als de corporaties hun huren zover verhogen als het kabinet suggereert. 'Minister Blok gaat in de doorrekening van zijn plannen uit van 90 procent, dus dat is al aanzienlijk meer dan de gemiddelde 70 procent van nu. Dat gaan gezinnen zeker voelen.'

Nibud-normen
Hoeveel mensen verantwoord kunnen uitgeven aan hun woning is vastgelegd in de Nibud-normen. De onderzoekers van dit budgetinstituut berekenen die op basis van het inkomen, de primaire levensbehoeften en de huurtoeslag. In de praktijk zitten huurders al geregeld boven die normen. 'Dan gaan ze over op overlevingsstrategieën', zegt Nibud-directeur Gerjoke Wilmink. 'Ze vervangen apparaten bijvoorbeeld niet meer als ze stuk gaan.'

Sinds anderhalf jaar kloppen steeds meer corporaties aan bij het Nibud met de vraag hoeveel huur ze verantwoord kunnen vragen. Wilmink: 'Ze willen hun huurders een goed huis aanbieden, maar moeten ook genoeg inkomsten hebben en betalingsachterstanden en huisuitzettingen vermijden.'

Minister Blok laat via zijn woordvoerder weten dat het kabinet geen rekening houdt met de Nibud-norm omdat individuele situaties van huurders te sterk verschillen. 'Nu al zit een substantieel deel van de huurders boven die norm. Dat je in de betaalproblemen komt als je daar boven zit, is dus onjuist.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden