Woningverkopen dalen voor het eerst sinds crisis in 2008: beperkt aanbod en (te) hoge prijzen zijn de boosdoeners

De markt voor koopwoningen heeft in het laatste kwartaal van 2017 alle records verbroken. Maar geen enkele van die mijlpalen pakt gunstig uit voor de woningzoekende.

Een woningzoekend stel kijkt uit het raam van een leegstaande woning tijdens de landelijke Open Huizen Dag. Beeld anp
Een woningzoekend stel kijkt uit het raam van een leegstaande woning tijdens de landelijke Open Huizen Dag.Beeld anp

De huizenprijzen stegen met gemiddeld 9,1 procent en gingen naar een hoogtepunt van 269 duizend euro. Woningen stonden gemiddeld maar 52 dagen te koop; dat was een jaar eerder nog 76 dagen. En bijna 28 procent van de woningen werd boven de vraagprijs verkocht. Tegelijkertijd werden in de laatste drie maanden 36 procent minder woningen aangeboden dan eind 2016.

Dat laatste vormt, in combinatie met de strengere regels die worden gesteld aan financiering, 'een extra belemmering voor starters op de woningmarkt', zegt voorzitter Ger Jaarsma van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) over de jongste kwartaalcijfers van zijn organisatie. De krapte in het woningaanbod en de daardoor stijgende prijzen maken consumenten in zijn woorden 'kop- en koopschuw'.

'Consumenten hebben niet langer zin om in de rij te staan voor een woning - en vlak voor de drempel te horen dat die al is verkocht aan een ander.' Gevolg: voor het eerst sinds de financiële crisis van 2008 is het aantal woningverkopen in een kwartaal gedaald, met 6 procent. Dat lot treft het overgrote deel van de markt. In 52 van de 76 regio's die de NVM onderscheidt werden er minder woningen verkocht. Vorig jaar heerste er slechts in vier regio's malaise.

Hoe ontwikkelt de huizenmarkt zich in uw regio?

Bekijk hier zelf de historische ontwikkelingen in de regio's door een postcode op te geven.

null Beeld
Beeld

Tien woningen in Den Helder

Nog een indicatie voor hoe overspannen de woningmarkt is; consumenten die in het afgelopen kwartaal een huis wilden kopen konden gemiddeld uit maar vier concurrerende woningen kiezen. In de laatste drie maanden van 2016 waren dat er nog zes. 'In en rond Amsterdam, maar ook in een stad als Groningen hebben kopers nog slechts te kiezen uit twee gelijkwaardige huizen', aldus Jaarsma.

Meer kans maken mensen die willen neerstrijken in het noordoosten Groningen (de provincie) of het gebied dat wordt gevormd door de omgeving Den Helder en Texel. Daar valt te kiezen uit gemiddeld tien woningen in dezelfde categorie. Jaarsma: 'Daar is nog sprake van een ruime markt. Maar ook in deze regio's trekken de woningverkopen aan en neemt het aanbod snel af.'

Een tekort van 200 duizend woningen

Verlichting is er dit jaar en in de komende jaren niet te verwachten, verwacht de NVM. In 2018 zal het tekort aan woningen zelfs een piek bereiken, van 200 duizend woningen. Terwijl de productie van nieuwbouwwoningen dit jaar stijgt naar 70 duizend. De afgelopen vijf jaar werden er gemiddeld maar 50 duizend huizen opgeleverd.

De NVM pleit daarom voor de bouw van circa 80 duizend nieuwbouwwoningen, waarvan er 60 duizend voor de verkoop moeten worden bestemd. Als de productie dat peil bereikt, zal het tekort in 2025 zijn gehalveerd. Dat noemt de NVM 'acceptabel'.

Een oplossing voor woningnood? Verticale reuzen
De woningnood in grote steden wordt nijpender. Slim de hoogte in is een oplossing, ziet Marc van den Eerenbeemt. 'Dáár komt een appartementengebouw van 110 meter hoog, vertelt stedenbouwkundige Emiel Arends, wijzend naar het geraamte van een oud kantoorgebouw aan de Maas. De ruimtelijk adviseur van de gemeente Rotterdam blikt opzij en omhoog, waar de 124 meter hoge gevel van woontoren The Red Apple de lucht in priemt.' (+)

Sociaal wonen in Leidsche Rijn: 21m2 om jezelf te zijn
Studenten, statushouders en zorgcliënten, waar moeten die allemaal wonen? De gemeente Utrecht zette ze bij elkaar in de prefab-studio's van woongemeenschap Place2BU: 21 m2 om jezelf te zijn. (+)

Gelukkig wonen kun je in elk huis, zélfs in een rijtjeshuis
Het is een vergissing, denkt redacteur Margot C. Pol als ze met man en baby een rijtjeshuis betrekt. Kun je ooit gelukkig worden in een doorzonwoning? (+)

Ontwerpen met spelregels: in Rotterdam ontwikkelen burgers hun eigen huis
Huizen ontworpen door de bewoners zelf, zonder dat de straat een rommeltje wordt. Dat is gelukt in Rotterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden