Woningnood voor miljoenen

2,4 miljoen Nederlanders die tussen de 1.800 en 2.400 euro verdienen, dreigen slachtoffer te worden van Brusselse huurregels...

Van onze verslaggever Xander van Uffelen

Amsterdam Al geruime tijd tikt er een Brusselse bom onder de Nederlandse huurmarkt. Maar nu de ontstekingsdatum van 1 oktober naderbij komt, beginnen steeds meer betrokkenen zich zorgen te maken over de gevolgen voor de lagere middeninkomens. Ook de corporaties die vorig jaar nog akkoord gingen met de aanpassingen, tonen zich nu bezorgd. Vooral de 2,4 miljoen Nederlanders die maandelijks tussen de 1.800 en 2.400 euro netto verdienen, lijken het slachtoffer te worden, stellen zij.

Ten grondslag aan de aanpassingen ligt de Brusselse opvatting dat op de huurmarkt sprake moet zijn van eerlijke concurrentie. Volgens de Europese ambtenaren is het oneerlijk als corporaties dankzij staatsteun de concurrentie aangaan met particuliere verhuurders. De sociale woningbouwers kunnen namelijk goedkoop geld lenen bij het staatsgerelateerde Waarborgfonds Sociale Woningbouw, waar private projectontwikkelaars bij commerciële banken juist duur geld moeten aantrekken.

Aangezien de private partijen toch geen goedkope huurwoningen bouwen, laat Brussel deze categorie ongemoeid. Maar voor woningen van meer dan 648 euro huur per maand, wil Brussel wel ingrijpen om private partijen een eerlijke kans te geven.

Na lang overleg met de overheid en marktpartijen zijn twee eisen vastgelegd. Voortaan mag een corporatie alleen woningen met een huur van maximaal 648 euro per maand verhuren aan huurders met een inkomen lager dan 33 duizend euro. Wie meer verdient, moet naar de vrije markt.

Daarnaast is het verboden voor corporaties om voor duurdere huurwoningen geld te lenen bij het Waarborgfonds Sociale Woningbouw. Deze maatregel moet ertoe leiden dat corporaties niet met goedkoop geld op de vrije markt het gevecht aangaan met private verhuurders.

De goedkope huurwoning tot 648 euro is nagenoeg onbereikbaar voor huurders met een inkomen van meer dan 33 duizend euro. Van de huurwoningen uit deze categorie mogen corporaties officieel nog 10 procent ter beschikking stellen aan huurders met een hoger inkomen. Maar deze woningen zijn vooral gereserveerd voor huurders die vanwege herhuisvesting elders onderdak moeten krijgen. In de praktijk betekent het dus dat nieuwe huurders met meer inkomen dan modaal niet in aanmerking komen voor een goedkopere huurwoning.

Wie overigens al in een huurwoning zit en inmiddels meer verdient dan 33 duizend euro, hoeft zich geen directe zorgen te maken. Verhuizen hoeft niet. Maar als deze huurder een nieuwe woning wil betrekken, zijn woningen onder de 648 euro niet meer te krijgen. In de huurklasse van meer dan 648 euro huur per maand hebben corporaties relatief weinig woningen beschikbaar. Volgens de Vernieuwde Stad, een vereniging van 22 grote corporaties, zullen door de leenregels de komende vijf jaar 30 duizend huurwoningen minder bijgebouwd worden. Het gaat om 18 duizend woningen met een huur van 650 tot 750 euro per maand.

Alleen huurwoningen van boven de 750 euro per maand zijn dan voor de potentiële huurders beschikbaar. Maar voor wie maandelijks 1.800 tot 2.400 euro netto heeft te besteden, zou zo’n huurwoning een te grote hap uit het inkomen wegnemen.

Voor de modale inkomens resteert dan een koopwoning. Maar zonder eigen geld is er in de Randstad weinig verkrijgbaar. Wie jaarlijks 33- tot 43 duizend euro verdient kan onder de officiële NHG-regels maximaal 155 duizend tot 200 duizend euro lenen. Daarvoor zijn in veel regio’s weinig woningen beschikbaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden