Woningcorporatie kan overgang naar markt niet aan

Het ingedutte personeel van woningcorporatie de Samenwerking in Capelle aan den IJssel was aan een nieuwe bedrijfscultuur toe, vonden directie en bestuur....

Van onze verslaggever

Hans Horsten

CAPELLE AAN DEN IJSSEL

Dus stuurde de directie de werknemers op trainingsdagen. Herboren kwamen de 25 medewerkers daarvan niet terug. Sterker nog, de shocktherapie werkte eerder averechts. In een paar weken tijd zat een kwart van de personeelsleden overspannen thuis.

Staatssecretaris Tommel van Volkshuisvesting heeft nu E. Staal als bewindvoerder bij de corporatie geposteerd. Staal staat in de huisvestingswereld bekend als een 'harde'. En harde maatregelen zijn nodig. De corporatie kampt met een tekort van rond de 150 miljoen gulden. Maandelijks komt daar twee miljoen bij vanwege de enorme leegstand onder de 2800 woningen die de corporatie exploiteert.

Er gaapt een diepe kloof tussen het personeel en de directie en het bestuur. Met een herstel van normale arbeidsverhoudingen is een schuchter begin gemaakt nu de oude leiding door de komst van Staal naar de achtergrond is gedrongen.

De soap bij de noodlijdende corporatie legt volgens C. Bos van de Bouw- en Houtbond FNV een probleem bloot waarmee meer woningbouwverenigingen kampen, nu de overheid in deze sector steeds meer overlaat aan het particulier initiatief. Met zijn collega van het CNV heeft hij Tommel het afgelopen jaar herhaaldelijk om ingrijpen bij de Samenwerking verzocht.

'Corporaties worden van oudsher geleid door goedwillende amateurs. Zolang de staat de verliezen subsidieerde, was er niets aan de hand. Nu corporaties zich echter steeds meer als bedrijven moeten gedragen, stelt dat hoge eisen aan het management. Meestal gaat dat goed, maar voor de Samenwerking waren die eisen duidelijk te hoog.'

De Wet van Murphy was de afgelopen jaren duidelijk van toepassing op de Samenwerking. Wat er fout kón gaan, ging ook fout. De corporatie heeft een eenzijdig huizenbestand met honderden onaantrekkelijke portiekwoningen waarvoor geen huurder te interesseren is. Eén op de vijf huizen staat leeg.

De teloorgang van de Capelse corporatie werd verder in de hand gewerkt door conflicten op alle niveaus. Met het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting bijvoorbeeld. Dat fonds gaf de vereniging een stevige bruidsschat mee toen ze op eigen benen moest leren staan. De vereniging claimde echter 135 miljoen gulden meer om onvoorziene tegenvallers op te vangen.

Ook met het ministerie kregen bestuur en directie van de Samenwerking het aan de stok. De Capelse vereniging moest van het departement fuseren. Kandidaat-partners als de stichting Volkshuisvesting in Rotterdam en SNOR (een verbond van vier corporaties in Noordoost-Rotterdam) vielen echter af omdat de Samenwerking aan zelfstandigheid bleef vasthouden.

De problemen aan de top misten ook hun uitwerking op het personeel niet. Het gebrek aan toekomstperspectief en de financiële problemen demotiveerden de medewerkers. Er ontstond een broeierige sfeer, die uiteindelijk resulteerde in een bedrijfsbezetting. 'Er moest de knoet over van de directie. Daar kwam het feitelijk op neer', aldus FNV'er Bos.

De Samenwerking was het afgelopen jaar vaste klant bij de rechtbank. Zowel tegen de staatssecretaris, het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting als de Bouw- en Houtbond FNV werd geprocedeerd. In een aantal gevallen honoreerde de rechter de eisen van het bestuur. Het waren Pyrrusoverwinningen. De corporatie kreeg slechts gelijk in procedurekwesties die geen gewicht in de schaal legden voor de uitzichtsloze situatie.

Tommel stelde orde op zaken toen na het afketsen van de fusie met de stichting Volkshuisvesting opnieuw niets terecht dreigde te komen van een sanering van de schulden van de Samenwerking. Als het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting nog een keer over de brug wil komen, zal de corporatie snel weer in veilige haven komen, verwacht Bos. 'Er zijn sterke partners bereid de corporatie over te nemen. Dan kan de rust bij de werknemers terugkeren. Dat hebben ze na al die jaren wel verdiend.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden