Wonderschaar

Zit je rustig in de trein, vraagt iemand of je een schaartje bij je hebt. Niche niet natuurlijk. Een ander wél....

Peter van den Berg

'Emergency Shears helpt u bij noodsituaties in afgelegen gebieden. Deze schaar knipt door kleding, dik kunststof en zelfs dun metaal, bijvoorbeeld om een verwonding te behandelen zonder kleding van het slachtoffer te verwijderen', staat er op het pak.

Door kleding knippen? Wie biedt zich aan? Weer thuis begint Niche rustig. Een stuk karton, twee centimeter dik. No problem. Een oude postzak? De schaar vliegt er doorheen. Wat kunstbijlages van de Volkskrant? Het kost wat kracht, maar daar gaan ze. Dik kunststof moet ook wijken.

Nu het zwaardere werk. Een paperclip moet het ontgelden. In de werkplaats knipt Niche een rond hoekje van een zwaar metalen verzamelbakje. Een drankblikje gaat ook makkelijk voor de bijl. Een wonderschaar. Knipt hij ook nog kleding? Een oud T-shirt wordt opgeduikeld. De onderkant dubbel en daar gaat-ie. Niet de minste weerstand. 'Ongelooflijk zeg', luidt het commentaar.

'Allemaal aardig, maar overdrijven we niet een beetje?', werpt een collega tegen. Care Plus, het bedrijf dat de wonderschaar voor 4,95 euro op de markt brengt, geeft op de website een overzicht van de producten die aanbevolen worden voor tochten naar verre landen. Hoewel Niche tijdens de herfstvakantie in Nederland blijft, geeft Care Plus toch zeker tien suggesties. Apparaat tegen insektenbeten, zalf tegen insecten, eerstehulptas, anti-muggenzalf voor zwangere vrouwen, plaskoker voor vrouwen, poeder tegen uitdroging, een aftersunskinsaver, aftersunlipstick, sunblok, tekentang, hoedje en tissues.

'Zelfs voor het kleinste tochtje lijken we al gemedicaliseerd te worden', klaagt de verloofde. 'Mijn tas zit vol, geen plek meer voor die wonderschaar.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden