Wolters Kluwer onderuit op hogere AEX

De voorlopige jaarcijfers van Wolters Kluwer zijn beleggers rauw op het dak gevallen. De uitgever van fiscale en juridische vakliteratuur zag zijn omzet slechts 1 procent stijgen, terwijl het bedrijf ook een voorziening van 98 miljoen euro voor pensioenlasten moest nemen....

'Het is wel even schrikken als je het koersverloop van Wolters Kluwer beziet', zegt een Amsterdamse beurshandelaar. 'Een collega liet ons vandaag raden hoeveel geld beleggers ooit voor Wolters Kluwer hebben neergeteld. Daar word je niet vrolijk van.' Inderdaad, op zijn hoogtepunt was het aandeel Wolters Kluwer 48 euro waard, bijna vier keer zoveel als nu.

Van de drie uitgevers op de Amsterdamse beurs heeft Wolters Kluwer het afgelopen jaar ook de slechtste periode achter de rug. De uitgever zag zijn koers sinds 1 januari 2002 met 35 procent wegzakken. VNU, dat eerder kampte met de negatieve gevolgen van de dure aankoop van dataverzamelaar AC Nielsen, verloor 28 procent. Reed Elsevier presteerde het best met een koersverlies van slechts 12 procent. Daarbij moet wel worden aangetekend dat deBrits-Nederlandse uitgever midden jaren negentig al zware klappen te verwerken kreeg.

Wolters Kluwer was op de Amsterdamse beurs één van de weinige dalers. Op de vleugels van ASML en de financiële waarden ging de AEX-index 3,6 procent omhoog tot 292,94 punten. De graadmeter van de beurs herstelde daarmee van de recente koersval. 'Verklaringen voor het herstel zijn moeilijk te geven', zegt een handelaar. Hij wijst op de iets duurdere dollar, waar de fondsen met veel omzet in de Verenigde Staten van profiteren. Ahold en Van der Moolen zagen daardoor hun koersen stijgen. Ook het bereiken van een bodem rond 280 punten kan koopjesjagers hebben gelokt.

Op de beursvloer circuleert ook al enige tijd het verhaal dat vooral Amerikaanse beleggers zich de afgelopen twee weken hebben teruggetrokken van de Europese beurzen. Zij concentreren zich in de aanloop naar een eventuele oorlog voorlopig op hun thuisbasis. Cijfers over de verkoopgolf zijn niet voorhanden. Dit gedrag zou ook verklaren waarom de Amerikaanse beurzen minder ver zijn weggezakt dan de Europese markten.

Van de financiële waarden wist ING zich donderdag het meest te herstellen. Het aandeel boekte een koerssprong van 7,1 procent.

Van de Europese beurzen bleef de Duitse beurs ver achter bij de rest. De DAX sloot uiteindelijk 1,2 procent lager, nadat een grote aandeelhouder in herverzekeraar Munich Re had aangekondigd zijn pakket te willen verkopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.