WOL leverde banken 250 miljoen op

De beursgang van World Online (WOL) heeft het begeleidende syndicaat zeker 330 miljoen gulden opgeleverd, zo'n 5 procent van de opbrengst....

ABN Amro heeft laten weten tot nu toe een verlies te hebben geleden van 'enkele tientallen miljoenen guldens' op de WOL-aandelen die het in portefeuille heeft. Sinds het aandeel op 17 maart op 50,20 euro in de notering kwam, is de waarde drastisch verminderd. Maandag sloot het aandeel 80 eurocent hoger op 20,05 euro. De introductieprijs was 43 euro.

Sinds de beursgang heeft ABN Amro diverse keren geïntervenieerd. Volgens een woordvoerder heeft de bank slechts 'een bescheiden belang' in World Online. 'Op het totaal van onze portfolio is dit verlies verwaarloosbaar.' Volgens de bank kan het verlies teruglopen als de koers van WOL stijgt.

Dat ABN Amro zich uitspreekt over het verlies op de aandelenhandel is ongebruikelijk. De bank zegt zich daartoe genoodzaakt te zien door alle commotie rond World Online. Hoewel ABN Amro 'de enorme hoeveelheid fictie' graag van de feiten wil scheiden, zijn de emissiebegeleiders tot 22 april gebonden aan de zogeheten stabilisatieperiode.

'Als wij ons nu in de discussie mengen, bestaat de kans dat er feiten worden bijgehaald die niet in het prospectus staan. Daarvoor kunnen beleggers ons aansprakelijk stellen', vertelt de zegsman. Hij sluit niet uit dat de drie banken na 22 april met tekst en uitleg komen. 'Deze banken zien ook dat hun reputatie onder druk is komen te staan.'

Volgens de Financial Times dringen de banken die betrokken waren bij de beursgang van WOL aan op het vertrek van topvrouw Nina Brink. ABN Amro wil geen commentaar geven op het bericht. Financieel bestuurder R. Huisman van WOL zei maandag in de Volkskrant dat het 'aan mevrouw Brink zelf is om te beslissen hoe hinderlijk haar aanwezigheid is'. WOL zelf last nu een radiostilte in. 'Er wordt door de bestuurders niet met de media gesproken', aldus een woordvoerster van het bedrijf maandag. 'Er is recentelijk een statement afgegeven en daar blijft het bij.'

Ondertussen blijkt Commissaris Avram Miller van World Online een belang te hebben in Baystar Capital, het bedrijf waaraan Brink al voor de beursgang een deel van haar aandelen verkocht. Baystar verkocht een deel daarvan door kort na de beursgang. De twee petten van Miller vormen voor WOL geen probleem, ook al dienen commissarissen doorgaans een onafhankelijke positie in te nemen. Miller zou bovendien nog een optieregeling hebben die hem tientallen miljoenen guldens op kan leveren, zelfs bij de huidige beurskoers.

Het aantal klachten over WOL blijft ondertussen groeien. Bij de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) komen sinds vorige week dagelijks 50 tot 100 meldingen binnen. Bij de advocaten Spong en Hammerstein hebben zich tot nu toe zo'n 700 kleinere en grotere partijen gemeld, waaronder een aantal effectenkantoren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden