Woekerpolisclubs slijpen hun messen

Het Europese Hof van Justitie doet binnenkort uitspraak in een Nederlandse woekerpoliszaak. Die zal woekpolisadvocaten nieuwe munitie geven, zo verwachten zij.

null Beeld peter van hugten
Beeld peter van hugten

Er sijpelt voor woekerpolisclaimanten binnenkort een nieuwe juridische troef de Nederlandse jurisprudentie binnen. Het financiëlegeschillencomité Kifid heeft in afwachting ervan alle lopende zaken deze week opgeschort. Want op het hoogste gerechtelijke niveau in Europa doet het Europese Hof van Justitie binnenkort een belangrijke uitspraak in een Nederlandse woekerpoliszaak. Die is bepalend voor alle woekerpolissen in de polder.

Deze zomer gaf Eleanor Sharpston, de belangrijkste adviseur van het Europese Hof van Justitie, alvast een voorproef met haar advies aan het Hof. Haar boodschap: verzekeraars hadden vooraf altijd duidelijk moeten zijn over alle kosten.

Verzekeraars hebben volgens haar een extra zware zorgplicht, die ook geldt voor alle polissen die ooit in het verleden zijn afgesloten. Ook al zeggen ze dat ze volgens alle richtlijnen hebben gehandeld, dat neemt niet weg dat ze toch vooraf duidelijker hadden moeten aangeven welke hoge kosten ze in rekening brachten, zo stelt de advocaat-generaal.

Nieuwe munitie

Het arrest, dat halverwege december wordt verwacht, heeft niet alleen repercussies voor tegenpartij Nationale-Nederlanden en diens 690 duizend woekerpolissen. De uitspraak zal ook nieuwe munitie bieden aan de woekerpolisclaimclubs en mondige gedupeerden die de collectieve compensatieregelingen van verzekeraars - in 2008 en 2009 met de Stichting Verliespolis en de Stichting Woekerpolisclaim afgesloten - veel te karig vinden.

Als basis voor de compensatie diende de zogeheten Wabeke-norm uit 2008. Volgens die norm mochten verzekeraars jaarlijks tussen 2,5 tot 4 procent van de premie inhouden. Achteraf gezien was dat veel te laag. Verzekeraars zouden op basis van die regelingen ongeveer 3 miljard euro terugstorten in de polissen van klanten. Volgens sommige nieuwe berekeningen zou dit wel het tienvoudige moeten zijn.

Steeds meer komt de nadruk erop te liggen dat de hele constructie van de polissen fout was, zegt Ab Flipse, voorzitter van de Vereniging Woekerpolis.nl. 'Als Toyota auto's levert met fouten dan volgt er een terugroepactie, verzekeraars hebben dat nooit hoeven doen. Die schade moet worden hersteld.'

null Beeld anp
Beeld anp

Compensatie

Het is bovendien niet bekend hoeveel verzekeraars al hebben uitgekeerd. Consumenten met een woekerpolis - check daarvoor de speciale lijst op de site van Kifid - kunnen zien of ze een compensatiestorting gehad hebben. Dat moet terug te vinden zijn op het polisblad, in de vorm van een terugstorting in de premiepot.

Teruggave of niet, gedupeerden mogen alsnog protesteren en er mogelijk een betere deal uithalen. Dat is zo afgesproken bij de totstandkoming van de compenstatieregelingen. En er zijn nieuwe claimorganisaties die de komende tijd voor vuurwerk zeggen te zorgen.

Een aantal grote partijen jaagt collectieve claims na. Zo haalde de Stichting Koersplandewegkwijt, inmiddels niet zo actief meer, vorig jaar tot in de Hoge Raad een overwinning op Aegon om de teruggave van de overlijdensrisicopremie. De organisatie heeft voor diens 30 duizend leden een grote som binnengehaald en daarna meegewerkt aan een bredere, maar minder ruime regeling vanuit Aegon voor niet-leden.

20 duizend leden

De Stichting Woekerpolisproces, een nieuwkomer dit jaar, is het daar niet mee eens en wil voor alle Aegon-gedupeerden het onderste uit de kan halen. De club claimt meer dan 20 duizend leden te hebben en bereidt ook acties tegen andere verzekeraars voor.

De Vereniging Woekerpolis.nl is met naar eigen zeggen 75 duizend leden de grootste club en voert sinds vorig jaar al rechtszaken tegen Aegon en Nationale-Nederlanden. Woekerpolis.nl kan daarbij leunen op de hulp van de ervaren claimorganisatie ConsumentenClaim. Ook de kleinere Stichting Wakkerpolis, die haar pijlen vooralsnog richt op Nationale-Nederlanden en Achmea, heeft een zege op zak. In een tussenvonnis oordeelde het Kifid dat Nationale-Nederlanden geen eerste kosten in rekening had mogen brengen.

Niet gratis

Door deze, relatief kleine, zaken in Nederland is de woekerpoliskwestie in een stroomversnelling geraakt, constateert advocaat Dries Beljon bij Tonino & Partners, die de gedupeerde in de zaak bij het Europese Hof bijstaat. Maar het is nog wachten op de grote collectieve claimsuccessen. 'De druk op verzekeraars neemt toe en we merken dat er schikkingsbereidheid is, maar echt grote regelingen worden nog niet getroffen.'

Wie zich bij een van de claimorganisaties aansluit, dient zich ervan bewust te zijn dat dit niet gratis is en dat de ene organisatie commerciëler is en meer belooft dan de ander.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden